Голяма промяна с имоти на плажа. Решението

Законът влиза в сила 3 дни, след като е гласуван в пленарна зала

Голяма промяна с имоти на плажа. Решението | StandartNews.com

Повече от 250 ще са засегнатите имоти само на плаж „Корал”, след като парламентът прие забрана за строителство в ивица от 500 метра от три плажа - „Иракли”, „Карадере” и „Корал”. Това стана ясно от гостуването на депутата Мирослава Петрова в предаването „Пресечна точка”. Собствениците на тези имоти обаче ще бъдат обезщетени. 

Петрова даде повече подробности за закона. „Това е обществена кауза от много години. Вносители са четири политически партии. През 2023 г., с много силна политическа воля, успяхме да възпрепятстваме бъдещето строителство в 500 метра зона от трите плажа за природосъобразен туризъм”, каза Петрова.

По думите ѝ не само тези плажове заслужават такъв статут, но това е първата стъпка. „В тези 500 метра няма да е възможно и поставянето на огради в бъдеще. А тези, които вече са там, трябва до 3 месеца да бъдат премахнати”, обясни депутатката. „За цялото Черноморие е успех, че дадохме висок статут на защита на дюните. Досега те бяха само в Закона за защитените територии”, обясни Петрова.

„По цялото Черноморие машините за почистване на плажовете - земекопни, самодвижащи се багери, трактори, които се използват и за ежедневните дейности на концесионерите, няма да могат да влизат без разрешителен режим”, каза Петрова. Този режим ще се дава от общините. „Ще трябва да избереш с каква машина да влезеш, предварително да си съгласувал подхода”, уточни тя. 

„Малката революция е наредбата за преместваемите обекти на морските плажове за цялото Черноморие. МРРБ, МОСВ и Министерството на туризма имат ангажимент до края на годината да разпишат такава наредба, която много ясно ще устрои вида, характера, цвета, включително и къде на плажната ивица да могат да бъдат разположени преместваеми обекти”, каза Петрова.

По отношение на вече подписаните дългосрочни договори на преместваеми обекти - за тях новите правила ще влязат в сила след изтичането на настоящите им договори.

Законът влиза в сила 3 дни, след като е гласуван в пленарна зала. След това строителни разрешения не могат да се дават. „Законът не се отнася до вече съществуващо строителство”, обясни Петрова. Той няма да засегне къмпингите.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Неудържим
преди 2 месеца

А строежа на скалите във Василико над плаж Нестинарка,това нормално ли е.С дата 14.02.20024г

Откажи