Бивш шеф на МВР разпердушини Живко Коцев, посочи провиненията му

Главният секретар на МВР вместо да разследва корупция яде и пие с хора, които са свързани с контрабандни канали

Бивш шеф на МВР разпердушини Живко Коцев, посочи провиненията му | StandartNews.com

Източник: бТВ

Тежки обвинения и разказ за миналото на уволнения вече главен секретар на МВР Живко Коцев предложи в интервю за бТВ бившият ръководител на ведомството Цветлин Йовчев.

„Подписах заповед за наказание на Живко Коцев през 2014 г. за случая в Лясковец“, припомни Йовчев.

Тогава при операция загина командосът Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени при престрелка в дома на Петко Петков.

„От 2012 година имаше разпореждане на предишния главен секретар на МВР, че трябва да бъдат отнети оръжията от стрелеца. Като директор на ОДМВР той не беше взел мерки. Имаше и други нарушения“, допълни той.

„Да искаш да бъдеш защитен свидетел и да съобщиш тези неща в показанията си – доста нелепо. Цялата ситуация е нелепа“, коментира той разкриването на Живко Коцев като анонимен свидетел по казуса с митниците.

„Не знам каква е стратегията на прокуратурата. През години не си спомням по-голям скандал. И то скандал, който да е с по-тежки последици върху системата, върху обществото и върху международния имидж на страната“, добави бившият министър.

„От години се опитваме да докажем на нашите международни партньори, че ние сме годни да се присъединим към Шенген пълноценно. Главният секретар на МВР вместо да разследва корупция яде и пие с хора, които са свързани с контрабандни канали, търкаля се по сауните с тях, взима скъпи подаръци. Управляващите намират това за нормално – определиха го като перфектен полицай, а на лицето му било изписано, че е почтен човек. Това е нелепо. Как ще убедим партньорите, че имаме нулева толерантност към корупцията“, подчерта Йовчев.

„Много по-голямата вреда е от политическата реакция на този случай. Вместо да се разграничат от такъв тип действия се отиде в другото. Министър-председателят направи три гафа – застана на позиция, която защитава Коцев. Сигналът му разрушава системата на МВР. Когато борбата с корупцията е приоритет , не можеш да постъпваш така. Вторият нелеп случай е събирането на посланиците в опит да се защити. Третото е изпращането на този сигнал до прокуратурата за натиск“, обясни бившият министър на вътрешните работи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай