Бърдаров с ключови думи за демографията

„Променяйки средата, променяме демографията“, заяви той

Бърдаров с ключови думи за демографията | StandartNews.com

Правителството включи доц. Георги Бърдаров, демограф, географ, преподавател и писател, в екипа за изготвяне на рамката за демографската стратегия. Той поясни, че заедно с колегите си от Министерството на труда и социалната политика и експерти от различни области търсят решения, това заяви пред Нова.

Бърдаров каза, че заедно с екип от специалисти, сред които и лекари, са изготвили доклад за демографската криза, обсъждайки здравословния начин на живот, намаляването на смъртността и редуцирането на вредните навици. „България е на първо място по обща смъртност“, допълни преподавателят. Той е на мнение, че има изход от демографската криза, въпреки проблемите. „Променяйки средата, променяме демографията“, заяви гостът.

Бърдаров сподели, че „има плач по изчезващото българско село“. По неговите думи урбанизацията не е феномен за България, тя е особеност за целия модерен свят. Специалистът смята, че в страната има териториални, икономически и социални диспропорции. „Селото от нашите романтични представи няма да се върне, нито има смисъл да се връща.

Тогава хората са живели много бедно. Селото ще се възстанови, но то ще бъде от нов тип, характерен за 21 век. В България вече има тенденция за завръщане към селото. Все повече млади хора, дигитални номади, предпочитат да живеят в спокойната, екологична обстановка на селата и да работят дистанционно“, каза Бърдаров.

Писателят коментира и демографската политика в Унгария. Той е на мнение, че парите, които страната отпуска за семейство с три деца, средно образование и платени данъци, не могат да решат кризата.

Бърдаров смята, че родителите днес са свръхотговорни, поради което не се решават да имат много деца.

Той е на мнение, че трябва да се преустанови негативното говорене за страната, защото това лишава младите от надежда за бъдещето в България.

„Аз съм глобално настроен, мечтал съм за свят без граници. Но видях, че колкото по-глобален е светът, толкова повече имаш нужда от корени – това, което ти дава сигурност“, завърши Бърдаров.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Марк
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи