България се прости с патриарх Неофит. Историческа церемония (ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ)

В 9.30 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна заупокойна Света литургия

България се прости с патриарх Неофит. Историческа церемония (ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ) | StandartNews.com

Източник: БНТ

Страната ни се сбогува с починалия Български патриарх Неофит. Негово Светейшество си отиде в сряда на 78-годишна възраст след продължително боледуване.

ВИЖ ОЩЕ: Прощаваме се с Апостола на любовта. Големият ни грях пред дядо Неофит

14:20 - Патриарх Неофит погребан с топовни салюти и държавни почести

Погребаха патриарх Неофит. Тленните му останки бяха положени в пространството пред митрополитския храм „Света Неделя“, в непосредствена близост до гроба на българския екзарх Йосиф I. Tраурен камбанен звън и пасхално слово огласиха центъра на столицата.

ВИЖ ОЩЕ: Погребаха патриарх Неофит. С почести като за държавен глава (СНИМКИ)

Ковчегът беше превозен с литийно шествие от "Свети Александър Невски", където преди това имаше опело и Заупокойна света литургия. Тялото на Негово светейшество беше положено върху исторически лафет, използван и при погребението на цар Борис III.

Ковчегът на Негово Светейшество беше пренесен от гвардейци, под звуците на траурния марш.

Патриархът беше изпратен с топовни салюти в присъствието на митрополити от Светия синод, духовници и от представителите на Поместните православни църкви.

Митрополитите се помолиха за упокой на душата на патриарх Неофит. Те изпяха „Вечная памят!“, а след това беше изпълнен и националният химн, след което ковчегът на патриах Неофит беше положен в гроба.

Площадът около „Света Неделя“ беше изпълнен от стотици хора, част от тях дойдоха с литийното шествие, с което беше пренесено тялото на патриарха, а други пристигнаха направо направо пред храма.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност. 

14:10 - Траурната церемония се извършва пред храма "Света Неделя"

Започна погребението на патриарх Неофит. Тленните му останки ще бъдат положени пред храма "Света Неделя" в София.

ВИЖ ОЩЕ: Гвардейци пред "Св. Неделя". Започна траурната церемония (НА ЖИВО)

13:15 – Гвардейци изнесоха ковчега с тялото на патриарх Неофит

ВИЖ ОЩЕ: Невиждана церемония! Тръгна литийното шествие (НА ЖИВО)

Невиждана до този момент церемония. Гвардейци изнесоха ковчега с тялото на Негово Светейшество патриарх Неофит от катедралния храм „Св. Александър Невски” и го положиха на лафета, с който е бил изпратен в последния му път цар Борис Трети. Той бе теглен от бронирана военна машина.

Започна литийното шествие до църквата „Св. Неделя” в София, където духовният водач на България ще бъда погребан. Според последната му воля – на слънчево място в двора.  

Траурната процесия ще премине през централните столични улици бул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Мария Луиза“ и ще завърши пред митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.  

ВИЖ ОЩЕ: Симеон скърби. Силни думи за Неофит

12:13 - Отец Лазар: Въпреки това, което преживяваше лично, той показваше винаги благост и смирение

„Посрещаше ни с благост и усмивка, която носеше винаги на лицето си. Въпреки това, което преживяваше лично, той показваше винаги благостта си и смирението, което наследи от предходния патриарх дядо Максим“, каза отец Лазар, свещеник в храма „Св. Георги“ в столичния кв. „Горубляне“.

ВИЖ ОЩЕ: Плевнелиев призна за изключителна драма с Неофит

11:54 - Стотици миряни изпращат патриарх Неофит в последния му път

Стотици миряни се събраха, за да изпратят патриарх Неофит в последния му път, преди да бъде погребан в църквата „Света Неделя“. Някои дойдоха дори от Виена, за да отдадат почит към Негово Светейшество. Вижте какво споделиха във видеото.

ВИЖ ОЩЕ: Кремъл разсипа и опелото на Неофит. Митрофанова изригна

11:13 - Йотова: Най-важният урок на патриарх Неофит - любов и толерантност

"Патриарх Неофит ни учеше на толерантност и на любов помежду ни." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при пристигането си в катедралата „Свети Александър Невски“, за да отдаде последна почит на духовния водач на България.

Йотова припомни, че патриарх Неофит не е пропускал нито един важен празник, без да изпрати послание към българския народ.

Тя каза, че ще го започни с „най-топлите и най-благите очи и най-всеопрощаващата душа“.

11:07 - Желязков: Патриотизмът на патриарха е пример за нас

"Няма да забравя патриотизма на патриарх Неофит, това трябва да е пример за нас." Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

11:06 - Радев: Няма да забравя думите на патриарх Неофит, че вярата в доброто трябва да ни обединява

"Няма да забравя думите на патриарх Неофит, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ." Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си в катедралата „Свети Александър Невски“, за да отдаде последна почит на Негово Светейшество.

"Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит", подчерта президентът.

11:02 - Лашков: Попитах Неофит тежка ли е патриаршеската корона, а той ме погледна и каза „Много тежка“

„Като младеж той беше много хубав – строен, висок, красив, остроумен, с прекрасен баритонов глас. Шегуваше се много тънко и фино. После си го спомням вече като духовник, като диригент на свещеническия хор – необикновено музикален. Той пленяваше със своята сърдечност и топло отношение. В един невероятни горещ ден дойде при нас в църквата „Света Троица“ и служихме заедно. Аз го попитах тежка ли е патриаршеската корона, а той ме погледна със сините си очи и каза: „Много тежка“, сподели Александър Лашков, който е съученик на патриарх Неофит.

10:48 - Вселенският патриарх Вартоломей пристигна, той води опелото на Негово Светейшество

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Той ще води опелото на Негово Светейшество патриарх Неофит.

09:50 - Митрополит Антоний: Ще присъства главата на Украинската православна църква

„Ще има представители на Московската патриаршия – Корсунският епископ Нестор. Ще присъства и главата на Украинската православна църква – митрополит Епифаний.“ Това каза Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

09:49 - Пренасят тленните останки на патриарха с гвардейци и лафет, използван за погребението на Цар Борис III

„Тленните останки на Негово Светейшество ще бъдат транспортирани на устройство, наречено лафет. Той е исторически и последно е бил използван за погребението на Негово Величество Цар Борис III“.

Това каза архимандрит Стефан от Троянския манастир, който ще води литийното шествие до църквата „Света Неделя“.

09:26 - Сакскобургготски: Патриарх Неофит обединяваше България

„Ще запомня Патриарх Неофит с неговата готовност да обединява и да разбере другия.“ Това заяви българският цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски преди да влезе в храм-паметника „Свети Александър Невски“, за да си вземе последно сбогом с духовния водач на България.

Симеон Сакскобургготски припомни, че е имал много срещи с български патриарх.

„Имали сме толкова разговори и срещи. Жалко, че си отиде толкова рано“, добави той.

09:14 - Емил Велинов: Най-голямото желание на патриарх Неофит беше да се върне вероучението

„Най-голямото желание на патриарх Неофит беше да се върне вероучението, но родителите не го пожелаха. Аз ще направя всичко възможно това негово желание да е поне 1 час седмично в училищата.“ Това каза началникът на отдел „Протокол“ на Светия синод Емил Велинов.

9.30 ч. - В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна заупокойна Света литургия.

От 11.30 ч. ще бъде отслужено и опелото, водено от Вселенския патриарх Вартоломей, заедно с представителите на поместните православни църкви и архиереите на БПЦ.

Около 14.00 ч. започва литийно шествие, като тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм "Св. Неделя", където ще бъде положено за вечни времена. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Светия синод. Тленните му останки ще бъдат положени от южната страна на храма, зад гроба на Екзарх Йосиф.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай