Кремъл разсипа и опелото на Неофит. Митрофанова изригна

Тя каза, че присъствието на украинския патриарх е провокация

Кремъл разсипа и опелото на Неофит. Митрофанова изригна | StandartNews.com

Очакваното политическо напрежение у нас в днешния ден вече е факт.

В 9.30 започна заупокойната литургия, водена от митрополит Йоан. Катедралният храм "Свети Александър Невски" отново е пълен с хора, които искат да се сбогуват с патриарх Неофит. Сред тях е руският посланик Елеонора Митрофанова.

Тя каза, че присъствието на украинския патриарх е провокация.

Руският посланик определи като огромна провокация присъствието на украинския духовен лидер Епифаний.

"Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската. Това е абсолютна провокация от страна на Фенер /наименованието на Вселенската патриаршия - бел.ред./", подчерта Митрофанова.

Вчера оглавяващият временно църквата митрополит Йоан съобщи, че след като руската църква е била уведомена за смъртта на Неофит на погребението ще присъства представител на Московската патриаршия - корсонският митрополит Нестор.В тазгодишното послание за Богоявление патриарх Неофит зае позиция срещу действията на Русия в Украйна.

"Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава в международно признатите ѝ териториални граници", бе посочено казва в патриаршеското благословение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай