Невиждана церемония! Тръгна литийното шествие (НА ЖИВО)

Погребват патриарх Неофит в храма "Св. Неделя"

Невиждана до този момент церемония. Гвардейци изнесоха ковчега с тялото на Негово Светейшество патриарх Неофит от катедралния храм „Св. Александър Невски” и го положиха на лафета, с който е бил изпратен в последния му път цар Борис Трети. Той бе теглен от бронирана военна машина.

ВИЖ ОЩЕ: Опело и погребение на Българския патриарх Неофит (НА ЖИВО)

Започна литийното шествие до църквата „Св. Неделя” в София, където духовният водач на България ще бъда погребан. Според последната му воля – на слънчево място в двора.  

Траурната процесия ще премине през централните столични улици бул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Мария Луиза“ и ще завърши пред митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.  

Тленните останки на патриарх Неофит се пренасят чрез специално устройство, наречено лафет, което е било използвано при погребението на Цар Борис III. 

В траурното литийно шествие ще се включат и гвардейци. На две места ще бъдат отслужени кратки молитви.

Преди това Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В него участваха и представителите на поместните православни църкви и архиереите на Българската православна църква.
Пренасят тленните останки на патриарха с гвардейци и лафет, използван за погребението на Цар Борис III
По време на литийното шествие на две места ще има положена кратка молитва

Преди опелото беше отслужена архиерейска Заупокойна света литургия за патриарх Неофит, която се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който бе избран за временен наместник-председател на Светия синод.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай