България се моли за здравето на патриарх Неофит

От Светия Синод отправиха нов апел към миряните

България се моли за здравето на патриарх Неофит | StandartNews.com

Храмовете в цялата страната през последното денонощие бяха изпълнени от хиляди вярващи, които се молят за здравето на българския патриарх Неофит. Лекарите от ВМА продължават да пазят мълчание, но от Светия Синод успокоиха вярващите - състоянието на Негово Светейшество е стабилно, предава Нова телевизия.

Ден след официалното оповестяване на новината, че здравословното състояние на главата на БПЦ е влошено, от Светия Синод отправиха нов апел. „Усърдно да се молим за здравето на Негово Светейшество, за неговото бързо възстановяване и оздравяване и изписване от болничното заведение”, призова Старозагорският митрополит Киприан.

Малко по-късно, в отговор на запитване на телевизията, завеждащият „Протокола” в Светия Синод стана първият представител на църквата, който заговори официално за здравето на патриарха. „Състоянието на Светейшия патриарх Неофит е стабилно. Лекарите във ВМА са изключителни специалисти и правят всичко по силите си да оздравее”, обясни Емил Велинов.

По призива на Светия Синод тази сутрин преподаватели, студенти и миряни се събраха в академичния параклис на Богословския факултет с обща молитва. „Той не просто е митрополит на София и патриарх български - той е част от нашето академично семейство”, каза деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов.

В началото на 90-те епископ Неофит е първият декан на възстановения Богословски факултет. И преподавател на тези, които днес преподават на студентите. „За нас, християните, молитвата е дело - тя е точно толкова силна, когато е искрена”, сподели студентът в Богословския факултет Елена Дюлгерова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Крали Марко
преди 4 месеца

Много ми е странно как наместници на Господ на земята са целите в златни корони, диаманти,златоткани дрехи, златен жезъл...!? Едва ли Исус Христос е проповядвал такава демонстрация на благополучие..!?!?

Откажи