Българите харесват НАТО, искат да останем страна-членка

Средно 70% от хората подкрепят членството на страните си в НАТО

Българите харесват НАТО, искат да останем страна-членка | StandartNews.com

55% от българите биха гласували за това страната ни да остане част от НАТО, 31% биха гласували за напускане, а 14% нямат мнение по въпроса. Това показват актуалните данни на проучване за подкрепата за Алианса сред гражданите в страните-членки.

Генералният секретар Йенс Столтенберг представи днес годишния доклад на НАТО за 2023 година. Социологическото проучване, което е част от доклада, показва, че през последната година и след началото на руската агресия в Украйна подкрепата за НАТО е нараснала.

Средно 70% от хората подкрепят членството на страните си в НАТО, а само 11 на сто от всички запитани са против. Миналата година делът на подкрепящите е бил 62%.

62%, което е с 1% повече от средното ниво, смятат, че НАТО се грижи добре за сигурността на съюзниците, 22 процента не са съгласни с това твърдение, останалите нямат мнение.

Нараснала е и подкрепата за отделяне на повече средства за отбрана. По разходи за отбрана като процент от БВП страната ни в момента е на 13-о място от общо 31 държави членки.

Първа е Полша с 3,92%, САЩ отделят 3,24%. Повече от нас за отбрана харчат също Гърция, Естония, Литва, Финландия, Латвия, Великобритания, Унгария, Словакия, Дания и Франция.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Охотник
преди 1 месец

Кой българи и кое нАто? Не искате референдум за запазване на лева? Я направете и референдум, срещу Ессс и нАто-тото. Резултатите няма да ви харесат. Стадото се събужда, защото е гладно и босо.

Откажи
С 400
преди 1 месец

Лъжете.

Откажи
Емил
преди 1 месец

Не е вярно това, Българите не искат нито Нато нито Евро нито педераси!

Откажи
Георги
преди 1 месец

Без Нато тук ще се довлече една азиатска орда, която ще ни затрие държавицата, както е ставало вече когато не е имало Нато. За гейовете е вярно.

Откажи
Боян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи