Ректорът на СУ в атака! Какво става със заплатите във вузовете

Имаме прекрасни специалисти, които могат да стоят в основата на всяка една дискусия

Ректорът на СУ в атака! Какво става със заплатите във вузовете | StandartNews.com

Източник: НоваНюз

„Моделът „парите следват студента” генерира една погрешна логика. Промените трябва да са в посока подобряване на качеството на образованието. Ако един млад човек получи диплом без съответните знания, той не би бил полезен нито на себе си, нито на обществото. Без подобряване на образованието, сме обречени да произвеждаме безработни висшисти”. Това заяви в интервю за НоваНюз новият ректор на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев.

Според него тенденцията да се търси прекалено тясна специализация във висшето образование не е добра, висшистите трябва да следят общата картина на обществата, да умеят да улавят верния код на времето. „Ако си възпитан като човек да имаш тази чувствителност, верните решения винаги ще бъдат намирани”, каза проф. Вълчев.

„Сегашната система на финансиране не ни позволява да предоставяме адекватно заплащане на труда на нашите колеги, заплащането е унизително ниско. Системата не ни позволява и нормална издръжка на учебния процес, на ежедневните нужди”, каза той и акцентира, че е необходимо да има и необходимите капиталови разходи.

„Заплатата на един асистент е равнозначна на един учител в средното образование. У колегите има много натрупан справедлив гняв”, обясни ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” и допълни че и стипендиите са ниски и затова студентите отдават приоритет на работата си.

Вълчев изтъкна, че университетът е национален капитал. „Имаме прекрасни специалисти, които могат да стоят в основата на всяка една дискусия. Университетът е бъдещето на страната. Младите хора свикват с мисълта, че ако днес си недоволен от нивото на обществото, от утре ти ставаш част от това общество и трябва да работиш за подобряването му”, допълни ректорът на СУ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай