Посочиха съмнителни факти по смъртта на шофьор в Стара Загора

Реакцията на полицията е прекалено силна, смята бившият вътрешен министър Емануил Йорданов

Посочиха съмнителни факти по смъртта на шофьор в Стара Загора | StandartNews.com

Министерството на вътрешните работи е започнало две проверки, тъй като мъж от Стара Загора почина след гонка и по време на арест. Прокуратурата разследва полицаите за причинена смърт чрез задушаване.

„Прекалено неясни са кадрите. Какво се е случило – ще изясни разследването. Има няколко странни момента в цялата история. Сигналът е приет от тел. 112 с ясната идея, че той е подаден от непълнолетен. Сигнал от непълнолетен трябва да се приема с известна доза относителност. Това са деца. Човек с нож – това е странен сигнал. Дали наистина има нож? После има свидетели и такъв нож не се появява. Никой не го е показал досега“, коментира пред бТВ доц. Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академията на МВР.

„Този човек е известен. Той няма как да се скрие. Полицията го е спряла на бензиностанцията. Той тръгва с автомобила си. Полицията предприема гонка. Защо? Той е известен. Те знаят кой е. За мен е странна цялата история. Полицията правилно е реагирала на сигнала, но децата понякога могат да преувеличават“, добави той.

Иванов обясни, че деветте полицейски автомобила, участвали в гонката, са били всички патрулиращи тази вечер в областния град.

„Реакцията на полицията е прекалено силна. Дори и да е имал нож, а той не е имал“, посочи Емануил Йорданов, адвокат и бивш министър на вътрешните работи. Той е провел среща с дъщерите на починалия и уточни, че е ангажиран със случая.

„Дори и да е имал – двама души са били достатъчни да го неутрализират. Това преследване с 9 патрулки е озадачаващо. Ясно се вижда как той се опитва да заобиколи полицейската кола, идваща към него. Полицейският автомобил го удря. Гледайки след това полицаите как са до неговия автомобил, всичко това, което правят, е необяснимо. Действията не са такива, каквито би трябвало да бъдат“, коментира Йорданов.

„Отказът да се изпълни полицейско нареждане е нарушение. В такива случаи този човек трябва да бъде установен. В закона е записано, че при неутрализирането на този човек, когато се ползва физическа сила, тя трябва да бъде употребена, така че да се пази животът и здравето на лицето. Имам големи притеснения. Този случай много наподобява този с Ангел Димитров от 2005 година. Наказателното производство продължи близо 16 години с 10 различни съдебни акта, включително и такъв от Европейския съд по правата на човека. Тогава също ставаше въпрос за причиняване на смърт при задържане от полицията в резултат на асфиксия, каквато и сега е водещата версия на прокуратурата“, допълни адвокат Людмил Рангелов.

„Всъщност сега прокуратурата не проверява действията на полицията, а причините за смъртта на този гражданин“, уточни той.

„Физическа сила при ареста е допустима, но тя се свежда до това на лицето да бъдат поставени белезници. Оттам нататък той е обезопасен. Всичко друго е свръхактивност“, подчерта Рангелов.

Дъщерите категорично заявиха, че не искат старозагорски лекари да работят по случая. Разследването се извършва от следовател от Националната следствена служба, но наблюдаващите прокурори са от Стара Загора.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Га6и
преди 3 месеца

Защо починалия е имал шофьорска книжка след доказаните шизофренични проблеми?Не трябва ли да се поиска отговорност от лицето подало сигнала, ако той е бил фалшив?

Откажи