Вижте здравословните свойства на една от най-ценните подправки

Куркумата съдържа активен съставен елемент, наречен куркумин

Вижте здравословните свойства на една от най-ценните подправки | StandartNews.com

Подправка, която се използва от хиляди години в азиатската кухня, но и в медицината, е куркумата. Тя е известна със своя ярко оранжево-жълт цвят и лека пикантност.

Куркумата се получава от корена на растението Curcuma longa, което е част от семейството на джинджифиловите.

Куркумата съдържа активен съставен елемент, наречен куркумин, който е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е отговорен за яркия цвят на куркумата, но и за многото ползи за здравето.

Ето ги и полезните свойства на тази подправка и билка:

Противовъзпалителни свойства

Куркуминът може да помогне при намаляването на възпалителните процеси в организма и да подпомогне заздравяването на възпалени стави и мускули. Подправката е полезна при артрит, астма и дерматит

Антиоксидантни свойства

Куркуминът може да помогне при борбата със свободните радикали в организма, които могат да предизвикат увреждане на клетките и да допринесат за развитието на различни заболявания.

Подобрява здравето на сърцето

Куркумата може да намали нивата на лошия холестерол и да подобри функцията на сърцето, като намалява риска от сърдечни заболявания.

Подпомага детоксикацията

Куркумата стимулира функцията на черния дроб и помага за ефективното изхвърляне на токсините от организма.

Подобрява паметта и когнитивните функции

Изследвания показват, че куркумата може да подобри когнитивните функции и да предпази от развитието на невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер и Паркинсон.

Подпомага отслабването

Куркумата е чудесна подправка, ако спазвате здравословно хранене или пък диета. Освен, че е много вкусна, ще бъде и от полза за стройното ви тяло.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай