Уловиха 3 мощни слънчеви изригвания! Гответе се за главоболие

Всеки втори човек усеща негативните последици на слънчевите изригвания

Уловиха 3 мощни слънчеви изригвания! Гответе се за главоболие | StandartNews.com

Изследователи са регистрирали три силни слънчеви изригвания на 22 май, съобщи руският Институт за приложна геофизика, цитиран от ТАСС.

"На 22 май в 17:05 часа московско време в рентгеновия диапазон е регистрирано изригване от клас M1.2 с продължителност 31 минути, в 07:04 часа е регистрирано изригване M2.3 с продължителност от 44 минути и в 06:13 часа - M1.5, продължила 21 минути", съобщиха от Института за приложна геофизика.

След поредица от по-силни изригвания на звездата в началото на май на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май тя достигна екстремна мощност, най-висока след август 2005 г.

Слънчевите изригвания се делят на пет класа в зависимост от силата на рентгеновото излъчване: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на мощност на излъчване в орбитата на Земята от 10 нановата на квадратен метър. При прехода към следващия клас мощността се увеличава десет пъти. При слънчевите изригвания се освобождава слънчева плазма, която, ако достигне на Земята, предизвиква магнитна буря.

Според изследванията на няколко академии всеки втори човек усеща негативните последици на слънчевите изригвания. Бурите влияят на електрическите импулси, които имат ключова роля за сигналите в мозъка. Освен промяна в кръвното налягане, магнитни бури могат да повишат новото на адреналина и да доведат до нарушения на кръвотока. Възможни са и прояви на световъртеж, главоболие и мигрена с чувство на натиск в главата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай