Тези 7 храни носят добро здраве и дълъг живот

Правилната диета и съзнателният избор на продукти ще направят всеки човек по-здрав

Тези 7 храни носят добро здраве и дълъг живот | StandartNews.com

Чрез храненето ние сами можем да повлияем на здравето си и на почти всички функции на тялото. Въпреки това хората най-често използват храната за задоволяване на физическа нужда или просто като начин за получаване на незабавно удоволствие.

В същото време учените отбелязват, че правилната диета и съзнателният избор на продукти ще направят всеки човек по-здрав. Ето седем храни за добро здраве:

Броколи

Броколите съдържат витамини А, С и К (които помагат за поддържането на здрави кости), както и фолиева киселина. Има още една причина броколите често да оглавяват списъците със „суперхрани“ - те съдържат здравословна доза сулфорафан, вид изотиоцианат, за който се смята, че предотвратява рака, като помага за стимулиране на детоксикиращите ензими на тялото.

Овесени ядки

Овесът е истинска суперхрана. Яденето на повече овесени ядки е лесен начин да увеличите приема на фибри и да направите закуската си засищаща. Освен това овесът е пълнозърнест, а обикновеният овес не съдържа добавена захар.

Спанак

Спанакът е богат на важни хранителни вещества: витамини А, С и К, както и фибри, желязо, калций, калий, магнезий и витамин Е. Изследванията показват, че яденето на повече спанак може да ви помогне да отслабнете и да намали риска от диабет.

Ядки

Ядките са богати на здравословни полиненаситени мазнини и магнезий, две важни хранителни вещества за здравето на сърцето. Тези хранителни вещества могат също да осигурят защита срещу инсулинова резистентност, която може да доведе до диабет.

Освен това ядките съдържат неразтворими фибри, които изследванията показват, че могат да ви помогнат да останете здрави, като подхранвате тялото си с полезни чревни бактерии.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа пробиотици или „добри бактерии“Освен това е богато на калций. Само 1 чаша кисело мляко осигурява почти половината от препоръчителната дневна стойност на калций, както и фосфор, калий, цинк, рибофлавин, витамин B12 и протеини.

Яйца

Едно яйце съдържа около 70 калории и 6 грама протеин. В допълнение, яйчните жълтъци съдържат лутеин и зеаксантин, два антиоксиданта, които помагат за поддържане здравето на очите.

Сладък картоф

Сладките картофи имат ярко оранжев цвят поради съдържанието на алфа и бета каротин. Тялото преобразува тези съединения в активната форма на витамин А, който помага за поддържането на здрави очи, кости и имунна система. Един среден сладък картоф осигурява почти четири пъти препоръчителната дневна стойност на витамин А, а също така ни дава малко витамин С и В6, калий, манган, лутеин и зеаксантин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай