Висши духовници се прощават с Неофит с трогателни думи

Той беше един верен служител на Светата църква и Светото православие, каза епископ Сионий

Висши духовници се прощават с Неофит с трогателни думи | StandartNews.com

Източник: БНТ

Негово Светейшество беше един духовно възвисен човек, каза преди началото на заупокойната литургия в храм "Св Александър Невски" Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир "Успение Богородично".

"Той беше един верен служител на Светата църква и Светото православие, и същевременно един безкрайно добър човек. Това, което чуваме за него в последните дни, говори много за неговото огромно милосърдие. И тепърва ще се разкриват още много неща, които той е сторил за по-малките му братя и сестри, включително и за нас духовните му чеда. Бог да го прости и Царство му небесно!", каза дядо Сионий.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний разказа за първите си срещи с патриарх Неофит. „Първият ми спомен с Негово Светейшество в битността му на Русенски митрополит беше в далечната 1996 г. като ученик в Пловдивската духовна семинария. Имахме възможността както да се докоснем до него, взимайки богословения, така и да слушаме неговия ангелски глас, да общуваме с него, да получим наставления и съвети“, каза Антоний.

Призовавам да се молим за душата на Негово Светейшество, защото това е най-важното за всеки, който си е отишъл – да има молитвите на вярващия народ и църквата, посочи митрополитът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай