Митрополит разсея противоречия около опелото на Неофит

Опелото на Неофит ще бъде водено от вселенския патриарх Вартоломей

Митрополит разсея противоречия около опелото на Неофит | StandartNews.com

Източник: БНТ

Опелото на патриарх Неофит ще бъде водено от вселенския патриарх Вартоломей - това е традиция, залегнала в православната църква, обясни пред БНТ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

"Първият между равните възглавява такива траурни събития, както и присъства на интронизацията на бъдещите глави на поместните православни църкви. Не виждам нищо нередно в това. Четохме какви ли не изказвания по тази тема, но мисля, че тук трябва да загърбим емоциите и да стоим здраво върху традициите и спазването на устава на православната църква, такива, каквито са завещани от нашите предци", каза дядо Антоний.

Няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото, допълни още митрополитът. Представителят ще присъства молитвено, но няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

"Българската правослвана цълква мъдро изчаква да види по-старшите сестри църкви, защото в православната има един йерархичен ред. Отделно БПЦ винаги, погледнато назад, е взимала мъдри решения по въпроси, които касаят общия живот на православните църкви", посочи Антоний.

"Видях дълбока мъка от раздялата с обичан човек, защото Негово Светейшество беше образ на Христос и икона на вярата. Той бе пример за добродетелен живот, човек, който подаваше ръка на всеки, който не подминаваше нито радостта, нито болката, човек, с когото можеш да споделиш всичко", разказа църковият деятел.

Митрополитите трябва да следват достойния пример на патриарха, защото във времената на разделение и войни, в които живеем, тяхна задача е да свидетелстват за единството на църквата, отбеляза той.

През 2024 г. се навършват 1160 години от покръстването на българите и ролята на БПЦ в контекста на тази годишнина е голяма, каза митрополит Антоний. Макар българският народ по традиция да е православен, подрастващото поколение има нужда да осъзнае смисъла и значението на вярата, смята той.

"Често казваме, че бъдещето на нацията са децата, подрастващата младеж и това е високоотговорната задача на БПЦ - да просветим във вярата тази подрастваща младеж, за да не бъдем свидетели на агресия, на всички тези безнравствени прояви, които виждаме", подчерта дядо Антоний.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
VnOT8Z7
преди 1 месец

Интернет-магазин [url=https://www.wildberries.ru/]Wildberries[/url] – это место, где доступные цены и широкий ассортимент сочетаются в идеальной гармонии. В онлайн-каталоге Wildberries около 300 000 ведущих брендов и множество разнообразных товаров. Wildberries – это не просто интернет-магазин, это место, где можно найти всё, что вам нужно, исследуя огромное разнообразие товаров и наслаждаясь выгодными ценами. Вайлдберрис - надежный партнер в мире онлайн-шопинга и всегда готов удовлетворить Ваши потребности. Покупайте в Wildberries – магазине доступных цен и бесконечного выбора!

Откажи