Католиците у нас посрещнаха Великден, папа Франциск със съдбовни думи

Папата отслужи светата литургия на Великденското бдение в базиликата „Св. Петър“ в Рим

Католиците у нас посрещнаха Великден, папа Франциск със съдбовни думи | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Католиците в България, но и по целя свят, днес празнуват Възкресение Христово. В първата неделя след пролетното равноденствие арменската и протестантската църква също отбелязват Възкресението на Исус Христос.

Тази година католическият и православният Великден се празнуват в разстояние от един месец. В нощта на 31 март католическите храмове се изпълват с вярващи, а свещеникът в тъмната нощ ги посреща с думите: „Христос възкръсна! Наистина възкръсна!“ – поздрав, повтарян векове наред, с който ангел Господен посрещнал жените-мироносци, отишли на гроба на Исус.

Отец Венци Николов – католически свещеник от манастира „Свети Максимилиян Колбе“ в град Раковски - сподели следното пред БНР:

"Ние знаем от нашата християнска вяра, че Великденът е центъра на цялата литургична година и също така центъра на вярата. Свети Павел казва "Ако Исус Христос не бе възкръснал, то нашата вяра би била празна, пуста. Затова това е основата на вярата, възкресението, което означава, че Исус възкръсва и по този начин спасява човека от греха, нощите на тъмнината, тъмнината на греха, в които човек живял тогава, и днес също. Исус Христос чрез своята кръв, чрез своето страдание и смърт, и възкресение изкупва човека и благодарение на тази жертва ние днес можем да се обръщаме към бога с "Отец", с една надежда, че след смъртта всички заедно ще се намерим в небесното царство, възкръснали в новия свят, новата земя, която ще настъпи след края на света."

Снощи пред 6 хиляди богомолци папа Франциск отслужи светата литургия на Великденското бдение в базиликата „Св. Петър“ в Рим.

На най-дългото и най-тържествено събитие за цялата литургична година папа Франциск отново обърна сериозно внимание на важни страни от настоящето по света. В свой стил, той посочи, че „понякога чувстваме, че тежка надгробна плоча е поставена на входа на сърцето ни, задушава живота, угасва доверието, затваря ни в гробницата на страховете и горчивината, блокира пътя към радостта и надеждата“. И в тази посока, той подчерта как егоизмът и безразличието отхвърлят ангажимента за изграждане на по-справедлив свят и човешко общество, как копнежът за мир е прекъснат от жестокостта на омразата и свирепостта на войната.

„Великден е победата на живота над смъртта“ изтъкна папа Франциск и призова народите мъченици да отхвърлят отчаянието.

„Това е Великден Господен, това е празникът на живите", каза в заключение той.

Днес предстои Великденската литургия и благословията на папата “Urbi et orbi”  - „Към Града и към света“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай