Тече мощна руска въздушна атака в Украйна, удрят Киев

Системите за противовъздушна отбрана са включени за отблъскване на атаката

Тече мощна руска въздушна атака в Украйна, удрят Киев | StandartNews.com

Източник: УНИАН

Руската армия извършва въздушна атака срещу Киев и западния украински град Лвов, съобщиха украински военни източници, цитирани от Ройтерс. Системите за противовъздушна отбрана са включени за отблъскване на атаката.

Свидетели на Ройтерс в Киев също съобщиха, че са чули взривове, които звучало като системи за противовъздушна отбрана, които поразяват въздушни обекти.

Руска въздушна атака срещу Украйна повреди няколко обекта на украинската енергийна инфраструктура, заявиха преди малко украинските въоръжени сили и представители на енергийния сектор.

"Поредната масирана атака срещу енергийната ни индустрия", заяви в комуникационното приложение Телеграм украинският енергиен министър Герман Галушченко.

Мишени на руската атака станаха обекти за генериране и пренос на електричество в Полтавска, Кировоградска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област, каза Галушченко.

С изключение на Запорожка област, останалите области са далеч от фронтовата линия, отбелязва Ройтерс.

При руската атака са нанесени сериозни щети на оборудване в три топлоелектрически централи, заяви ДТЕК, най-голямата частна електрическа компания в Украйна.

"Оборудването е сериозно повредено", се казва в изявление на ДТЕК в Телеграм, в което се уточнява, че се полагат усилия за отстраняване на последиците от нападението.

В централната Полтавска област обект на енергийната инфраструктура е бил поразен при атака с дрон, при която е избухнал пожар, съобщи в Телеграм областният управител на Полтавска област Филип Пронин.

Губернаторите на Виницка и Запорожка област също съобщиха за поразени обекти на енергийната инфраструктура.

Късно снощи пък украинските сили атакуваха  нефтена база в покрайнините на контролирания от Русия град Луганск в Източна Украйна и предизвикаха голям пожар, в който бяха ранени петима души, каза лидерът на региона, назначен от Русия, предаде Ройтерс.

„Късно през нощта врагът нанесе удар върху мирния град Луганск, обстрелвайки склад в покрайнините на града", написа в Телеграм Леонид Пасечник, ръководител на т.нар. Луганска народна република.

По-късно Пасечник съобщи, че петима служители на обекта са откарани в болница. Всички екипи на местното подразделение на руското министерство на извънредните ситуации са били изпратени да потушат пожара и да не допуснат да се разпространи в близките сгради.

Пасечник предположи, без да предостави никакви доказателства, че ударът е бил извършен от доставена от САЩ далекобойна ракета ATACMS.

Официално украинско изявление за инцидента няма.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай