Русия струпва най-нови оръжия по границата с Финландия! Какво става

Изпитанията на новите самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ" са приключили

Русия струпва най-нови оръжия по границата с Финландия! Какво става | StandartNews.com

Източник: Уикипедия

Руската армия ще разположи в скоро време най-новите си гаубици в Северния военен окръг, който граничи с Финландия и Норвегия, предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявление на ръководителя на държавния конгломерат "Ростех".

Изпитанията на новите самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ" са приключили и тяхното масово производство вече е започнало, заяви главният изпълнителен директор на "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за РИА Новости. Първата пилотна партида ще бъде доставена на армията тази седмица.

"Мисля, че те ще се появят там (в Северния военен окръг - бел. ред.) скоро, тъй като с гаубиците от този клас ще имаме предимство пред артилерийските модели на Запада  по отношение на далекобойността на стрелбата", каза Чемезов.

През 2021 г. президентът Владимир Путин разшири обсега на действие на руския Северен флот, чиято зона за охрана бе най-вече Руска Арктика, и създаде Северния военен окръг. В него влезе  граничещата с Норвегия и Финландия Мурманска област.

След пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари миналата година Русия обвини "колективния Запад", каквото е определението на Кремъл, във водене на война с Москва чрез проксита и предупреди, че ще укрепи силите си на западната си граница предвид приемането на Финландия в НАТО.

По-рано този месец руската държавна агенция ТАСС информира, че отделни самоходни гаубици "Коалиция-СВ" вече са мобилизирани на фронта в Украйна. Артилерийските установки са с далекобойност на стрелбата до 70 километра, оръдията им са от серията А288 със 152-милиметрови снаряди, а честотата на стрелбата може да достигне над 10 снаряда в минута. Изборът на мишена, прицелването и направляването са автоматизирани, посочва агенцията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай