Има ли нов удар по Запорожката АЕЦ? Кремъл се нахвърли на Украйна

Москва заяви, че ударите с дронове са били извършени от Украйна и са били много опасни

Има ли нов удар по Запорожката АЕЦ? Кремъл се нахвърли на Украйна | StandartNews.com

Украйна е атакувала контролираната от Русия Запорожка АЕЦ трети пореден ден с безпилотен самолет, съобщават от Москва, но украински официални лица отрекоха Киев да има нещо общо с атаките, предаде Ройтерс.

Украйна отрича да стои зад поредица от нападения с дронове срещу централата през последните три дни, включително три в неделя, които според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) застрашават ядрената безопасност.

"Уникалният учебен център на Запорожката ядрена централа беше атакуван", гласи изявление от контролираната от Русия АЕЦ. Дронът паднал върху покрива на учебния център, се казва в съобщението. Никой не е пострадал.

Кремъл заяви, че ударите с дронове са били извършени от Украйна и са били много опасни.

Украинското военно разузнаване заяви, че Киев не напада ядрени съоръжения.

"Позицията на Украйна е ясна и недвусмислена - ние не извършваме никакви военни действия или провокации срещу ядрени съоръжения", заяви Андрий Юсов, говорител на украинската военна служба, по националната телевизия.

Министерството на външните работи на Украйна подчерта това, като заяви, че Русия е единствената заплаха за Запорожката АЕЦ, която "не само е завладяла, военизирала и се опитва да похити ядрена електроцентрала, но и я използва като платформа за пропаганда."

Държавната информационна агенция РИА съобщи, че атаката с дрон срещу учебния център  е станала само 10 минути, след като мисията на МААЕ е минала там.

Извънредна среща на съвета на управителите на МААЕ, свикана от Русия, за да се обсъдят атаките срещу държаната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна, ще се проведе в четвъртък, съобщиха четирима дипломати, предаде Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай