Депутати в Киев на крака за шефа на българския парламент (СНИМКИ)

Украински народни представители от двете страни на залата разпънаха българския флаг

Депутати в Киев на крака за шефа на българския парламент (СНИМКИ) | StandartNews.com

Източник: бТВ

Председателят на Народното събрание Росен Желязков пристигна на официално посещение в Украйна. В парламентарната делегация са и депутатите от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Станислав Анастасов от ДПС.

След над 10-часово пътуване с влак до Киев, което са минали десетки световни лидери през последните две години на война, Росен Желязков посети първо Върховната Рада.

Още на входа на Върховната Рада Росен Желязков беше посрещнат от своя украински колега Руслан Стефанчук. Двамата имаха и среща на четири очи.

Росен Желязков произнесе реч и от трибуната на Върховната Рада.

С думи на украински започна словото на Желязков. Цитира и думите на един от най-известните украински поети - Максим Кривцов, който казва “Ще си върнем живота”.

България категорично осъжда пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и се ангажира със стратегическа помощ, каза още председателят на Народното събрание.

Той подчерта, че помощта за Украйна е поставена на най-високо ниво със седем решения на парламента за предоставяне на БТР-и, зенитно управляеми ракети и боеприпаси. Желязков се застъпи и за евроинтеграцията на страната.

Председателят на парламента изрази безпокойство от безпрецедентните военни действия на Русия в Черно море и от планираните незаконни избори за президент на Русия в анексирания Крим и окупираните територии.

Речта на Росен Желязков няколко пъти беше прекъсвана от бурни аплодисменти на украинските депутати.

Украински народни представители от двете страни на залата разпънаха българския флаг.

След срещата на четири очи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук благодари на българския парламент и на българския народ за огромната подкрепа, която оказват на Украйна. “Решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за нас и никога няма да бъдат забравени”, заяви още Стефанчук.

Речта на Росен Желязков пред Върховната Рада е третата на чуждестранен гост тази година, през януари обръщение имаше британският премиер Риши Сунак, а преди това и председателят на латвийския парламент Дайга Миериня. От тази трибуна е говорила и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай