Започна легендарно събитие във Венеция

Хиляди се събраха на карнавала

Започна легендарно събитие във Венеция | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Стотици хиляди гости на карнавала във Венеция се наслаждават на може би последната година на безплатен достъп до историческия град на лагуната, преди да влезе в сила широко обсъжданата такса от 5 евро, която ще се опита да ограничи броя на посетителите, предаде Ройтерс.

Карнавалът, чиито корени водят началото си от Средновековието, е известен с характерните традиционни маски, носени от участниците, и с множеството културни събития в един от най-посещаваните италиански градове. Тазгодишното издание включва повече от 50 представления между 27 януари и 13 февруари. 

Венеция, със своите живописни канали и ренесансови забележителности, от години се бори с последиците от масовия туризъм и въведе пробна схема, която ще влезе в сила от 25 април, за да се опита да ограничи нарастващия брой еднодневни туристи.

"За първи път съм тук през януари и не можах да повярвам на огромната навалица, така че ако трябва да се плаща, мисля, че ще е справедливо", каза Лин Кер от Великобритания.

Симоне Вентурини, началник на отдел "Туризъм" в градския съвет, каза, че 29-те експериментални дни, избрани за схемата за плащане тази година, обикновено се очаква да бъдат с много голям брой туристи.

"Тази мярка ще има двоен ефект - първо комуникационен, защото ще даде на света идеята, че не е препоръчително да се планира посещение в тези дни. В същото време тя ще даде представа за по-добра организация на туристическите потоци", каза той.

Няма да има бариери или пропусквателни пунктове, но служителите ще извършват внезапни проверки на подходите към островите, които съставляват града. Туристите, които не платят таксата от 5 евро, ще бъдат глобени с между 50 и 500 евро.

Въпреки че местните жители са освободени от таксата, някои се притесняват, че новите правила могат да усложнят живота им.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай