Учените откриха нов рекордьор на Земята. Намира се в Мексико

Още не са стигнали до дъното

Учените откриха нов рекордьор на Земята. Намира се в Мексико | StandartNews.com

Ново проучване дава сведения за сините дупки на Земята.

Според проучване, публикувано в списанието Frontiers in Marine Science, учените са успели да открият нов рекордьор сред сините дупки на Земята. Оказа се, че това е синята дупка Taam Dja, която се намира в залива Четумал близо до Мексико. 

Тази синя дупка сега е най-дълбоката по рода си, но учените смятат, че може да е още по-дълбока. Авторите на изследването предполагат, че вътре в подводната структура са скрити подводни пещери и тунели.

Сините дупки са дълбоки подводни вертикални пещери, които са понори, пълни с вода.

Те се намират в крайбрежните райони и са направени от разтворими скали като варовик, мрамор или гипс. Тези понори се образуват, когато водата от повърхността на океана се просмуква през скалата, разтваря я и разширява разлома, причинявайки падането на скалата, пише Live Science.

Сините дупки получават името си поради силния контраст между светлата вода на повърхността на океаните и моретата и тъмносинята вода в дупките.

Учените успяха да открият нов рекордьор сред сините дупки на Земята. Оказа се, че това е синята дупка Taam Dja, която се намира в залива Четумал близо до Мексико. Снимка: Live Science

Синята дупка Taam Dja първоначално беше открита през 2021 г. и дълбочината й беше измерена с помощта на ехолот. Това устройство изпраща звукови вълни и измерва скоростта, с която те се връщат, отразени от планираното дъно.

Но такива измервания в сините дупки не винаги са точни поради колебанията в плътността на водата и непредсказуемата форма на всяка синя дупка, която може да не е напълно вертикална.

Минали измервания показаха, че дълбочината на тази синя дупка е 274 метра. Но нови измервания показаха, че дълбочината й е 420 метра, което прави синята дупка Taam Dja сега най-дълбоката подобна подводна структура на Земята.

Но авторите на изследването казват, че всъщност не са достигнали дъното на синята дупка, което означава, че тя може да бъде още по-дълбока.

Местоположение на синята дупка Taam Dja в залива Chetumal и снимки на това как изглежда отвътре Снимка: Live Science

Учените извършиха измерванията с помощта на специална сонда, свързана с измервателен уред на борда на изследователския кораб чрез кабели за предаване на информация. Но не беше възможно да се стигне до дъното, тъй като сондата можеше да бъде отнесена от подводни течения и още повече, че има ограничение за дълбочината на гмуркане.

Досега синята дупка Taam Dja е най-дълбоката в света. Предишният рекорд принадлежеше на синята дупка Sansha Yongle, която е дълбока 301 метра и е в Южнокитайско море.

Докато измерваше синята дупка близо до Мексико, сондата откри различни слоеве вода вътре в подводния кратер, включително на дълбочини под 400 метра, където температурата и солеността на водата приличаха на условията в Карибско море и близките крайбрежни райони, казаха учени.

Така учените предполагат, че вътре в синята дупка има мрежа от тунели и пещери, през които фунията е свързана с Атлантическия океан.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай