Топ световен курорт се вдигна на бунт срещу туристите

Майорка е най-големият и един от най-посещаваните Балеарски острови

Топ световен курорт се вдигна на бунт срещу туристите | StandartNews.com

Източник: Majorca Daily Bulletin

Хиляди хора протестираха в Палма де Майорка заради "прекомерния туризъм", който е източник на доходи за испанския Балеарски архипелаг, но е и своеобразна бариера за нормалния живот на местното население.

Движейки се зад транспаранта "Майорка не се продава", протестиращите преминаха през центъра на града. Организаторите изтъкват огромните разходи за жилища на този средиземноморски остров с по-малко от 1 млн. жители поради масовия туризъм.

Сред оплакванията, изразени от жителите, са и увеличеният натиск върху недвижимите имоти, нарастващите туристически наеми, които принудиха много жители да напуснат градските центрове, шумът и замърсяването на околната среда.

Майорка е най-големият и един от най-посещаваните Балеарски острови. През миналата година той е бил посетен от 17 милиона души.

Испания, втората по големина туристическа дестинация в света след Франция, е приела 85 милиона чуждестранни посетители през 2023 г. От тях 14,4 милиона са кацнали на Балеарските острови, вторият по големина регион в Испания по отношение на пристигащите туристи. Архипелагът е особено популярен сред германските, британските и нидерландските туристи.

Преди дни четирима души загинаха, а десетки бяха ранени след рухване на втория етаж на ресторант в столицата Палма. По данни на пожарната сред жертвите има и чужденци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай