Швеция получи неочакван знак от Турция! Важно решение

Процесът по ратификация на протокола за присъединяване на Швеция към НАТО в Меджлиса започна през октомври

Швеция получи неочакван знак от Турция! Важно решение | StandartNews.com

Комисията по външни работи в турския парламент одобри на заседание днес протокола за присъединяване на Швеция към НАТО, съобщи телевизия ТРТ Хабер.

Предстои документът да бъде внесен за гласуване в парламента на Турция, който има последната дума за членството на скандинавската страна в алианса. Датата на гласуването му все още не е известна.

Комисията по външни работи на турския парламент възобнови днес обсъждането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвърза молбата на Стокхолм с получаване на одобрение от САЩ на искането Турция да закупи изтребители F-16, предаде по-рано днес Асошиейтед прес.

Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли, но оттогава процесът на ратификация в парламента беше в застой. Турция обвинява Швеция, че не приема достатъчно сериозно турските опасенията за сигурността, включително борбата й срещу кюрдските бойци и други групировки, които Анкара смята за заплаха за сигурността си.

Процесът по ратификация на протокола за присъединяване на Швеция в Меджлиса започна през октомври. Първото заседание на Комисията по външни работи за обсъждане по протокола беше на 16 ноември, но вземането на решение беше отложено за по-късно.

Швеция и Финландия решиха да подадат молба за членство в НАТО след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Финландия се присъедини към алианса през април, но Швеция все още чака да стане официален член.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай