Първи реакции на световни лидери за смъртта на Навални

Беше брутално убит, демонстрира невероятна смелост

Първи реакции на световни лидери за смъртта на Навални | StandartNews.com

Световни лидери излязоха с първи коментари за смъртта на Навални, като заклеймиха режима на Путин и заявиха, че нямат съмнение коя е причината за днешния черен ден.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Явно е убит от Путин.

Едгар Ринкевич, президент на Латвия

Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и това е, което трябва да знаете за истинската природа на сегашния руски режим. Моите съболезнования на семейството и приятелите.

Риши Сунак, министър-председател на Великобритания

Това е ужасна новина. Като най-ревностен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и народа на Русия, за които това е огромна трагедия.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Това е много депресиращо за нас. Срещнах го в Берлин, когато се лекуваше в Германия от последствията от отравяне, и разговарях с него за смелостта, която изисква решението му да се върне в Русия. Сега той плати за това с живота си. Ние много добре знаем що за режим е това. Всеки, който критикува, който се застъпва за демокрацията, трябва да се страхува за живота и сигурността си. Така че ние сме шокирани. Нашите мисли са със съпругата му, децата му, приятелите му, последователите му. Това е просто ужасно. И това е знак за това как Русия се е променила.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Всички факти около смъртта на Навални трябва да бъдат установени и „Русия трябва да отговори на сериозни въпроси“.

Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет

Алексей Навални се бори за ценностите на свободата и демокрацията. В името на своите идеали той направи най-голямата жертва. ЕС държи руския режим единствено отговорен за тази трагична смърт. Поднасям най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на тези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Но борбата за свобода никога не свършва.

Светлана Тихановская, бивш кандидат за президент на Беларус

Тази смърт е още едно доказателство, че за диктаторите човешкият живот няма стойност. Режимът на Путин, подобно на режима на Лукашенко, в стремежа си да запази властта, се отървава от опонентите си по всякакъв начин. Алексей, подобно на много беларуски политически затворници, многократно е изпращан в наказателна килия. Това беше направено за 27-и път през февруари. Всички видяхме на снимката как тези условия на задържане се отразиха на състоянието му. Ето защо не се съмнявам, че Навални беше целенасочено убит от режима на Путин. Отлично разбирам как тази новина разболява сърцата на всички, чиито близки сега са в затвора.

Ян Липавски, външен министър на Чехия

По същия начин, по който Русия се държи във външната политика, се държи и спрямо своите граждани. Тя се превърна в жестока държава, която убива хора, които мечтаят за по-добро бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone

Откажи