Нова победа за Вучич, сръбският президент триумфира в Белград

По предварителни данни, листата на коалицията е спечелила 69,5% от гласовете

Нова победа за Вучич, сръбският президент триумфира в Белград | StandartNews.com

Източник: Данас

Водената от президента Александър Вучич коалиция "Сърбия не трябва да спира" спечели убедителна победа на балотажа, както на градско, така и на републиканско ниво, предаде БГНЕС.

Самият Вучич обяви това в обръщение от предизборния щаб в Белград. Според него, избирателната активност е била около 43% на национално ниво и 41,64% в Белград. Сръбският президент добави, че в цяла Сърбия подкрепата за листата на коалицията е нараснала с 10 до 30 процента в сравнение с предишните избори. В девет секции, избирателната активност е била по-висока или същата като на предишния тур.

По предварителни данни, листата на коалицията е спечелила 69,5% от гласовете, Социалистическата партия - 5,83%, Съюза на войводинските унгарци - 6,46%, и "Сърбия срещу насилието" - 12%. Вучич изрази предположение, че при добра избирателна активност на повторните избори на 2 януари, коалицията му може да получи 130 мандата в парламента. Планирано е повторение на изборите в 30 избирателни секции.

В Белград, "Сърбия не трябва да спира" спечели 64,49% от гласовете, според окончателните резултати. На второ място е опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" с 17,7%, следвана от "Ние сме гласът на народа" с 7,5% и Милош Йованович и социалистите с около 3%.

Председателят на Републиканската избирателна комисия Владан Димитриевич заяви, че гласуването в столичните избирателни секции е протекло при пълен ред. Междувременно, Републиканската избирателна комисия отхвърли възраженията на коалицията "Сърбия срещу насилието" за решенията на избирателните комисии в 12 града. Беше съобщено, че гласуването за депутати ще бъде повторено в още осем избирателни секции в пет общини на 2 януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай