Наш експерт разгада примирието между Израел и Хамас. Кой печели?

Примирието е само временна глътка въздух, смята Милен Керемедчиев

Наш експерт разгада примирието между Израел и Хамас. Кой печели? | StandartNews.com

Източник: бТВ, архив

Постигнатото временно примирие между Израел и "Хамас" работи изцяло в полза на "Хамас" – те постигнаха своите цели: събудиха целия арабски свят и настроиха част от световната общност в подкрепа на Палестина и палестинските искания. Мнението изрази в интервю за БНР бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му "Хамас" спечели една точка в своя конфликт с Израел", от друга страна Израел успява да договори освобождаването на немалък брой заложници.

Примирието е временна глътка въздух. Израел няма да се съгласи на по-дълго примирие, тъй като това ще означава прегрупиране на силите на "Хамас", подчерта той. "Операцията ще продължи."

За разлика от "Хизбула", които в Ливан – на север от Израел, по-скоро се въздържат да отворят втори фронт срещу Израел, хусите не се притесняват да отворят такъв фронт на юг, заяви Керемедчиев.

"Това съвпада и с нападението на проирански милиции в Ирак срещу американски бази. Иран, през хусите и своите прокси армии в Ирак цели да въвлече по-активно САЩ във военните действия, което допълнително ще отвори напрежението между арабските страни, САЩ и Израел."

Запитан как ще се отрази икономически евентуално разширяване на конфликта, Милен Керемедчиев изтъкна, че подобни сътресения ще доведат до повишаване на цените на петрола – "нещо, което Иран определено иска, защото е един от основните износители на петрол и за Китай, цели повишаване на приходите си за хазната".

При "арестувания" кораб не може да говорим за пряка заплаха за живота на екипажа. Той стои в пристанище на Йемен, екипажът е на кораба и тези от него, които не са с еврейски произход, ще бъдат третирани като "гости", както бе споменато от хусите, посочи Керемедчиев. Той оценява вероятността за освобождаването на екипажа като голяма.

"Има реални шансове в следващите седмици да бъде постигнато споразумение и той да бъде освободен."

Керемедчиев смята, че България трябва да стартира и европейски усилия за преговори с хусите, които обаче "всъщност са много трудни, защото те са откъснати от външния свят". Основният посредник следва да бъде Иран, допълни той.

"Не са много ходовете. Комуникацията е изключително затруднена. Почти всички държави и институции изтеглиха своите представители от Йемен поради тежката война, която се води там."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай