Мощен удар срещу Тръмп! Ето какво му нареди съдът

До решението се стигна след петдневен процес във федерален съд в Манхатън

Мощен удар срещу Тръмп! Ето какво му нареди съдът | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

На бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе наредено от съда да плати 83,3 млн. долара на писателката Елизабет Джийн Карол, обвиняваща го в изнасилване и клевета, съобщиха агенциите.

Съдебните заседатели определиха Тръмп да плати на ищцата обезщетение в размер на 18,3 млн. долара за нанесени репутационни щети, плюс допълнителна наказателна компенсация от 65 млн. долара.

Деветчленното жури, състоящо се от седем мъже и две жени, се съвещаваше около три часа, преди да излезе с решението. До него се стигна след петдневен процес във федерален съд в Манхатън. Присъдената от заседателите сума, която Тръмп трябва да изплати, далеч надхвърля поискания от Карол минимум от 10 млн. долара.

Карол даде Тръмп на съд, след като го обвини, че е разрушил репутацията й на надежден журналист, като е отрекъл, че преди 30 години я е изнасилил.

Делото се превърна в една от темите по време на предизборната кампания на Тръмп, който се бори да си върне Белия дом на изборите през ноември. Той е фаворитът в надпреварата при републиканците за номиниране на претендента им, който да се изправи срещу сегашния президент демократ Джо Байдън на изборите в САЩ. През 2020 г. Байдън победи Тръмп.

Тръмп присъстваше на по-голямата част от заседанията по делото, но не беше в залата, за да чуе какво е постановил съдът. Той обяви в социалните мрежи, че ще обжалва решението. "Това е напълно смехотворно! Категорично не съм съгласен с двете решения и ще обжалвам целия този идващ от Байдън лов на вещици, насочен срещу мен и Републиканската партия", написа Тръмп на страницата си в социалната мрежа Truth Social.

На тръгване от залата заедно с двете си адвокатки, които я държаха под ръка, 80-годишната Карол не отговори на никакви въпроси.

През 2019 г. Карол, която беше коментатор в няколко авторитетни издания, публикува книга, в която твърдеше, че в края на 1995 или началото на 1996 г. Тръмп я изнасилил в пробната на луксозен магазин от веригата "Бъргдорф Гудман" (Bergdorf Goodman) в центъра на Ню Йорк. Същата година тя заведе иск срещу него въз основа на тези обвинения, но съдът не даде ход на делото. През 2022 г. тя отново заведе иск, в който обвини бившия президент в клевета и отричане на факта на изнасилването. Тръмп многократно е отхвърлял обвиненията и е казвал, че никога не се е срещал с Карол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Killer
преди 2 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може ----- https://mub.me/bioex

Откажи