Министър-председател подаде оставка. Какво му предложиха

Смяна на постовете

Министър-председател подаде оставка. Какво му предложиха | StandartNews.com

Грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили обяви на излъчена на живо по телевизията пресконференция, че подава оставка преди парламентарните избори през октомври, предаде Ройтерс.

Гарибашвили заяви, че му е било предложено да замени премиерския пост с председателския в управляващата партия "Грузинска мечта" (ГМ), ход, който ще бъде обсъден на предстоящия конгрес на ГМ в четвъртък.

По-рано грузински медии, включително проправителствени и опозиционни, съобщиха, че Иракли Кобахидзе, сегашният ръководител на ГМ, ще наследи Гарибашвили, който е премиер на Грузия от 2021 г. Източник, близък до партията, потвърди информацията пред Ройтерс.

Корнели Какачия, директор на Грузинския институт за политика, мозъчен тръст, каза, че смяната на премиерския пост е малко вероятно да доведе до промяна в досегашната политика на правителството, и добави, че ходът с оставката най-вероятно има за цел да сплоти редиците на правителствения блок преди изборите.

Какачия посочи, че Кобахидзе си е създал име на човек, използващ "радикална риторика" по адрес на противниците на правителството.

Според проучванията на общественото мнение ГМ остава най-популярната партия в Грузия, но подкрепата за нея е намаляла в сравнение с 2020 г., когато не ѝ достигна съвсем малко, за да спечели мнозинство за самостоятелно управление.

През декември Грузия сбъдна дългогодишната си цел да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС. Това стана въпреки обтягането на отношенията със Запада заради обвинения в авторитарен уклон на управляващите и задълбочаването на връзките с Русия, отбелязва Ройтерс.

ГМ казва, че е за присъединяването към ЕС и НАТО, които се ползват с изключително голяма подкрепа сред грузинското население.

Русия, която поддържа военни гарнизони в два отцепнически региона на Грузия, е против членство на Тбилиси в НАТО.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи