Мелони хвърли Италия в потрес! Ще подаде ли оставка

Освен че съм лидер на "Италиански братя", аз съм и лидер на европейските консерватори, каза тя

Мелони хвърли Италия в потрес! Ще подаде ли оставка | StandartNews.com

Премиерът на Италия Джорджа Мелони обяви, че ще се кандидатира на предстоящите избори за Европейски парламент, предаде Франс прес.

Партията ѝ "Италиански братя" спечели общите избори в Италия през 2022 г. с 26% от гласовете. Тъй като Мелони оглавява списъка с кандидати, „Италиански братя“ биха могли да се възползват от националната ѝ популярност, въпреки че правилата на Европейския съюз изискват всеки победител, който вече заема министерска позиция, незабавно да подаде оставка.

"Искаме да направим в Европа точно това, което направихме в Италия на 25 септември 2022 г. – създаване на мнозинство, което обединява силите на десницата, за да изпрати най-накрая левицата в опозиция, дори в Европа“, каза Мелони на събитие в Пескара.

В пламенна обширна реч, засягаща въпроси от сурогатното майчинство и Рамазана до изкуственото месо, Мелони възхвалява годината и половина на власт на своето коалиционно правителство и неговите усилия за борба срещу нелегалната имиграция, защита на семействата и на християните стойности.

След като говори повече от час с борбен тон, напомнящ предизборните ѝ кампании, Мелони каза, че е решила да се кандидатира за място в Европейския парламент.

"Правя го, защото искам да попитам италианците дали са доволни от работата, която вършим в Италия и която вършим в Европа“, каза тя, намеквайки, че само тя може да обедини европейските консерватори.

„Правя го, защото освен че съм лидер на "Италиански братя", аз съм и лидер на европейските консерватори, които искат да имат решаваща роля в промяната на курса на европейската политика“, добави тя.

При издигането си на власт Мелони често осъждаше Европейския съюз, „ЛГБТ лобитата“ и това, което тя нарече политически коректната реторика на левицата, привличайки много избиратели с откровеното си говорене.

„Аз съм Джорджа, аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка, аз съм християнка“, заяви тя на митинг през 2019 г.

Тя използва подобен тон и в Пескара, призовавайки избирателите просто да напишат "Джорджия" в бюлетините си.  „Винаги съм била, съм и винаги ще се гордея, че съм обикновен човек“, извика тя.

Правилата на ЕС изискват „акредитивите на новоизбраните евродепутати да бъдат подложени на проверка, за да се установи, че не заемат длъжност, която е несъвместима с това да бъдат член на Европейския парламент“, включително министър в правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай