Кремъл разкри защо България е изгонила руския журналист

Лоялността към Вашингтон е безценна, констатира Мария Захарова

Кремъл разкри защо България е изгонила руския журналист | StandartNews.com

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че отнемането на акредитацията на кореспондента на "Российская газета" в София Александър Гацак е станало под диктовката на САЩ.

След това решение последва нареждане към кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров да напусне Русия.

Според Мария Захарова българското правителство е получило ясни „ценни инструкции“ от САЩ няколко дни преди да бъде отнета акредитацията на кореспондента на "Российская газета" Александър Гацак в България.

Русия нареди на български журналист да напусне страната като ответна мярка, отбелязва ТАСС. В съобщението е цитирана и реакцията на БНР, че става дума за опит акредитирането да се използва като инструмент за натиск от страна на Русия.

Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че няколко дни преди скандала с руския журналист в София е пристигнала Лиз Алън - заместник-държавен секретар по публична дипломация и обществени въпроси.

"Българското правителство получи ясни насоки как да провежда "публична дипломация": цензура, експулсиране на руски журналисти, каза Захарова. Тя допълни, че Вашингтон е платил почти 1 милион долара чрез специализирана субсидия от Държавния департамент, формално - за "повишаване на медийната грамотност".

"Оказва се, че цената за изгонването на руски кореспондент от страната е към  900 000 долара. Лоялността към Вашингтон е безценна“, добавя Захарова, цитирана от ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай