Ключов пробив! Китай се споразумя с Южна Корея

Китай и съюзниците на САЩ Южна Корея и Япония опитват да се справят с нарастващото напрежение

Ключов пробив! Китай се споразумя с Южна Корея | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол и китайският премиер Ли Цян (на снимката горе) се споразумяха днес да започнат диалог в областта на дипломацията и сигурността и да продължат преговорите за споразумение за свободна търговия, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на Юн.

Юн и Ли се срещнаха ден преди срещата с японския премиер Фумио Кишида, която ще представлява първите тристранни преговори между трите азиатски държави от повече от четири години насам.

Китай и съюзниците на САЩ Южна Корея и Япония опитват да се справят с нарастващото напрежение на фона на враждата между Пекин и Вашингтон и напрежението по въпроса за Тайван.

Очакванията за тристранната среща на върха не са големи, но дори ръкостискането между лидерите би помогнало да се поддържа известна дипломация на високо равнище след години на лоши отношения, казват дипломати и официални лица. По думите им тримата могат да отбележат напредък в области на практическо сътрудничество, като например обмени и консулски въпроси.

Юн заяви пред Ли, че Южна Корея и Китай трябва да работят заедно не само за насърчаване на общите интереси, основани на взаимно уважение, но и по регионални и глобални въпроси, за да се справят с общите предизвикателства, като посочи инвазията на Русия в Украйна, конфликта между Израел и "Хамас" и глобалната икономическа нестaбилност.

"Както Корея и Китай преодоляха заедно различни трудности през последните 30 години и допринесоха взаимно за развитието и растежа си, така се надявам да продължим да укрепваме двустранното сътрудничество дори и в условията на днешните сложни глобални кризи", заяви Юн в началото на срещата, съобщи неговата канцелария.

Юн поиска от Китай да играе по-голяма роля като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, особено в момент, когато Северна Корея продължава да разработва ядрени ракети и да засилва военното си сътрудничество с Русия, като заяви, че предстои изстрелването на още един шпионски сателит, използващ технология за междуконтинентални балистични ракети.

Ли каза на Юн, че страните им трябва да се противопоставят на превръщането на икономическите и търговските въпроси в политически или свързани със сигурността и да работят за поддържане на стабилни вериги за доставки, съобщи китайската агенция Синхуа. Ли заяви, че Китай е готов да засили сътрудничеството в областта на високотехнологичното производство, новите източници на енергия, изкуствения интелект, биомедицината и други области.

Китай ще продължи да разширява достъпа до пазара, ще засили гаранциите за чуждестранните инвестиции и приветства южнокорейските компании, включително "Самсунг", да разширят инвестициите и сътрудничеството, каза той.

На отделна среща с Кишида Юн приветства напредъка в дипломатическия, икономическия и културния обмен с Япония и се договориха да задълбочат връзките си през следващата година, когато двете страни ще отбележат 60-годишнината от нормализирането на отношенията, съобщи канцеларията на Юн.

Кишида се срещна отделно и с Ли, като заяви, че стабилността в Тайванския проток е много важна за Япония и международната общност.

В изказвания пред репортери след срещата Кишида заяви, че е поискал от Китай да отмени забраната за внос на морски дарове от Япония, наложена, след като Япония започна да излива в Тихия океан пречистени отпадъчни води от атомната електроцентрала "Фукушима".

Той също така поиска предсрочно освобождаване на японските граждани, задържани в Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай