Китай с люта закана към САЩ

Президентът на Тайван Уилям Лай заяви, че се надява твърдата подкрепа на САЩ

Китай с люта закана към САЩ | StandartNews.com

Китайското министерство на националната отбрана заяви, че американските военни кораби и самолети са причинили проблеми и провокация пред прага на Китай и са извършили мащабни, често повтарящи се действия във водите и въздушното пространство на страната, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на говорителя на министерството У Цян. 

Казаното от говорителя на китайското военно ведомство идва, след като американският ескадрен миноносец "Джон Фин" премина за първи път през Тайванския проток вчера, след като по-рано този месец в Тайван се произведоха президентски избори, уточнява БТА. 

Военноморските сили на САЩ заявиха, че техният военен кораб е преминал през коридор в Тайванския проток, който е "извън териториалните води на която и да било държава с излаз на море в района". 

Междувременно новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай заяви, че се надява твърдата подкрепа на САЩ за самоуправляващата се островна държава да продължи и в бъдеще. Той каза това при първата си среща след изборите с представители на Конгреса на САЩ, отбелязва Ройтерс. 

Двупартийна делегация от Конгреса на САЩ потвърди своята подкрепа за Тайпе по време на днешното си посещение в Тайван след избирането на новия президент, който ще встъпи в длъжност на 20 май. Това е първата визита на американски конгресмени на острова, след като на президентските избори на 13 януари Демократическата прогресивна партия, която се стреми към независимост, спечели трети пореден мандат, посочва Асошиейтед прес. 

Китай, който гледа на Тайван като на своя отцепническа провинция и иска да си я върне, при необходимост и със сила, смята Лай за опасен сепаратист и отхвърля предложенията му за преговори. 

Китайската армия продължава да се обучава и да се подготвя за война и ще продължи редовно да организира съответстващи военни операции, каза днес говорителят на министерството на националната отбрана У Цян, на фона на нарастващото напрежение в Тайванския проток. 

Тайван е неразделна част от Китай и никога няма да стане отделна и независима държава, каза още У Цян. "Тайван никога няма да бъде държава, независимост в Тайван никога няма да бъде постигната, плановете на външните сили за разделянето на Китай никога няма да се увенчаят с успех", заключи говорителят на китайското министерство на националната отбрана, цитиран от ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай