Китай измисли как да печели съвременните войни

Силите за информационна поддръжка са "стратегически клон" на въоръжените сили

Китай измисли как да печели съвременните войни | StandartNews.com

Източник: Блумбърг, архив

Китайската страна обяви създаването на нови сили за киберзащита в рамките на армията, открити с много фанфари от президента Си Цзинпин и представени като способни да помогнат за "спечелването на съвременните войни", предаде Франс прес.

Силите за информационна поддръжка са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви вчера вечерта говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян.

В резултат на преструктурирането на силите за кибернетична отбрана, създаването на тази структура е "важно решение", предназначено да укрепи "каузата за изграждане на силна армия".

У Цян отбеляза, че структурата на въоръжените сили под ръководството на Китайския централен военен съвет сега се състои от пехота, военноморски сили, военновъздушни сили, ракетни сили, както и военно-космически сили, кибернетични войски, сили за информационна поддръжка и съвместни логистични сили. "С развитието на ситуацията и задачите ще продължим да усъвършенстваме системата на въоръжените сили с китайска специфика", подчерта У Цян, предаде ТАСС.

Не бяха разкрити подробности за конкретните задачи на този нов клон на армията.

Но У Цян го описа като носещ "голяма отговорност" за "способността да се водят и печелят съвременни войни" - коментари, направени на фона на несекващо  напрежение със САЩ, Тайван, Япония, Индия и Филипините.

Китайската армия е под контрола на Китайската комунистическа партия (ККП) - контрол, който нейният лидер Си Цзинпин се опитва да затвърди, откакто дойде на власт преди десетилетие.

Според държавната телевизия CCTV държавният глава Си Цзинпин е поднесъл своите "сърдечни поздравления" на голяма церемония в петък по повод създаването на тези сили за киберотбрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай