Германия с изненадващ ход. Направи нещо за първи път от 30 г.

Стана ясно след критиките на Тръмп

Германия с изненадващ ход. Направи нещо за първи път от 30 г. | StandartNews.com

За пръв път от три десетилетия Германия е отчела пред НАТО разходи за отбрана в размер на два процента от брутния вътрешен продукт. Това стана ясно след критиките на бившия американски президент Доналд Тръмп, че съюзниците не си плащат за защитата им от страна на САЩ.

Германското правителство е представило сума за текущата година, която съответства на 73,41 млрд. долара, когато се преизчисли в съпоставими за отбранителния алианс цифри.

Според документи от архивите на НАТО за последен път Германия е отделяла два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) в миналото през 1992 г. В годините на Студената война това съотношение обикновено е било над три процента.

В последния публичен доклад за разходите за отбрана на държавите от алианса за Германия за 2023 г. е посочена сравнителна стойност от 56,64 млрд. долара и съотношение към БВП от 1,57 процента. Според агенция ДПА тези цифри ще бъдат преразгледани и повишени в предстоящия доклад.

Настоящата цел на НАТО за разходите за отбрана предвижда членовете на алианса да инвестират в отбрана най-малко два процента от брутния си вътрешен продукт всяка година. Решението за това беше взето миналото лято с оглед на заплахите от страна на Русия.

Предишната цел предвиждаше само до 2024 г. всички държави от алианса да се доближат до критерия за изразходване на поне два процента от БВП за отбрана.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай