Човек на Тръмп избълва нови заплахи към страните от НАТО

Западни анализатори са притеснени от тези изказвания

Човек на Тръмп избълва нови заплахи към страните от НАТО | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес, архив

Ако искате да бъдете част от НАТО, допринесете за него, ако ли не – трябва да се чувствате спокойни, да го напуснете. Това заяви в интервю за агенция Ройтерс водещият съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, предаде бТВ.

Той поясни, че ще настоява за промени в НАТО, ако бившият президент се върне на власт. Това според него може да доведе до загуба на защита на някои страни членки срещу външна атака.

Кийт Келог, пенсиониран генерал-лейтенант и бивш началник на щаба на Съвета за национална сигурност на Тръмп, каза още, че ако някоя страна членка на Алианса (от общо 31 страни) не успее да похарчи поне 2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана, той ще подкрепи премахването на защитата на тази държава по член 5 съгласно Северноатлантическия договор.

Въпросният член 5 гласи, че „атака срещу един член на Алианса в Европа ще се счита за атака срещу всички членове и НАТО трябва да отговори по подходящ начин“. Без тези защити всяка страна членка е изложена на опасност.

„Там, откъдето идвам, съюзите имат значение. Но ако ще бъдете част от Алианса, допринесете за него, бъдете част от него“, каза още Келог, който е бил съветник по сигурността и на бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Преди няколко дни Доналд Тръмп заяви, че е склонен да поощри Русия „да прави каквото си иска с държавите членки на НАТО, които не са осигурили минимум 2% от БВП за отбрана“. С това той си навлече критика от страна на настоящия американски президента – демократът Джо Байдън, както и на висши западни служители.

Келог отказва да каже дали е обсъждал предложението си с Тръмп, но поясни, че те често са дискутирали бъдещето на НАТО. Той посочи също така, че ако бившият президент отново влезе в Белия дом, той вероятно ще предложи среща на Алианса през юни 2025 г., за да се обсъди неговото бъдеще. Според него „НАТО може впоследствие да се превърне в етапен съюз, в който някои членове се ползват с по-голяма защита от други въз основа на спазването на учредителните правила“.

Западни анализатори са притеснени от тези изказвания, защото Доналд Тръмп е близо до осигуряването на президентската номинация на Републиканската партия за общите избори на 5 ноември. Той и съмишлениците му все по-често дават сигнали, че възнамеряват да преосмислят ангажимента на САЩ към НАТО и отдавна се оплакват, че европейските членове на Алианса не плащат справедлив дял.

В допълнение към отпадането на член 5, Келог предлага и други по-леки санкции – като загуба на достъп до обучение или споделени ресурси за оборудване. Според него страните членки на НАТО трябва да могат свободно да се оттеглят от Алианса, ако не могат да отделят съответния финансов ресурс.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай