Богаташите в САЩ полудяха по тази тенденция

Водещите дестинации за заместване на паспорти са Португалия, Малта

Богаташите в САЩ полудяха по тази тенденция | StandartNews.com

Нова мода при богати семейства в САЩ.

Все повече кандидатстват за второ гражданство и национално местожителство като начин да се предпазят от финансов риск, съобщава водеща правна кантора, цитирана от CNBC.

Богатите изграждат тези „портфейли с паспорти“ – колекции от втори, дори трети или четвърти гражданства, в случай, че се наложи да избягат от родината си. Правната кантора Henley & Partners, която специализира в гражданства на хора с високо нетно богатство, отбелязва, че сега американците изпреварват всяка друга националност, когато става дума за осигуряване на алтернативно местожителство или добавени гражданства.

„САЩ все още са страхотна страна, американският паспорт все още е удивителен“, казва Доминик Волек, ръководител на подразделението за частни клиенти в Henley & Partners. „Но ако съм богат, ще поискам да се предпазя от волатилност и несигурност. Идеята за диверсификация е добре разбирана от богатите по отношение на инвестициите им. Безсмислено е да имам гражданство и местожителство в една страна, когато всъщност мога да диверсифицирам и този аспект от живота си“, допълва той.

Сред видните хора, които напоследък се сдобиха с второ гражданство, са милиардерът и технологичен инвеститор Питър Тийл, който взе паспорт от Нова Зеландия, и бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, който кандидатства за гражданство в Кипър.

Разбира се, богатите не стягат масово куфарите, отказвайки се от американското си гражданство. Макар че относително малък брой американци действително се отказват от гражданството си всяка година и обявяват нова родина, главно поради данъчни изисквания, т. нар. „данък изход“, който се изисква за отказ от гражданство, прави стъпката финансово неизгодна за повечето хора с изключение на ултрабогатите.

За сметка на това много богати американци инвестират в програми за добяване на виза или гражданство, за да заместят американския си паспорт.

По данни на Henley водещите дестинации за заместване на паспорти сред американците са Португалия, Малта, Гърция и Италия. Програмата „златна виза“ на Португалия е особено популярна, тъй като предлага път към местожителство и гражданство с безвизово пътуване в Европа в замяна на инвестиция от 500 хил. евро във фонд или компания за частни капиталови инвестиции. Малта предлага „златна виза“ за 300 хил. евро, инвестирани в имоти, и Волек казва, че програмата става „особено популярна сред американците“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай