Байдън проговори след изборите в Тайван

Изясни позицията на Вашингтон

Байдън проговори след изборите в Тайван | StandartNews.com

Джо Байдън проговори след изборите в Тайван. Съединените щати не подкрепят независимостта на Тайван, каза президентът Джо Байдън след ключовите избори в събота на самоуправляващия се остров, който Пекин твърди, че е негов, предаде АФП.

Попитан от репортери за позицията на Вашингтон относно Тайван, където президентските избори бяха спечелени от клонящия към независимост Лай Цинде, Байдън каза: „Ние не подкрепяме независимостта“.

ВИЖ ОЩЕ: https://www.standartnews.com/svyat/tayvan-izbra-svoya-nov-prezident-parvo-obeshtanie-548400.html

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен поздрави в събота новоизбрания президент на Тайван Лай Цинде и приветства „здравата демократична система и изборния процес“ на самоуправляващия се остров. В изявление Блинкен също така каза, че Вашингтон е „ангажиран с поддържането на мира и стабилността през пролива и мирното разрешаване на различията, без принуда и натиск“.

Склонният към независимост Лай, заклеймен от Китай като заплаха за мира, спечели безпрецедентен трети пореден мандат за управляващата Демократична прогресивна партия на Тайван (DPP), след като се обяви за защитник на демократичния начин на живот на острова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай