След 33 години! Голяма промяна във Велико Търново

Тя е изцяло обновено със 120 000 лева

След 33 години! Голяма промяна във Велико Търново | StandartNews.com

Пилотите, които ще управляват медицинския хеликоптер, все още нямат официално право да летят, защото те не са сертифицирани по документи. Това заяви в понеделник във Велико Търново зам.-министърът на здравеопазването д-р Петко Стефановски при откриването на обновената хеликоптерна площадка на областната болница.

Той допълни, че се прави всичко възможно, за да се спаси всеки един човешки живот.

"Без значение дали с военен, медицински или планински хеликоптер. Виждате, че българските граждани не са без спешна медицинска помощ и без авиомедицинска такава. Кой хеликоптер ще се използва, няма значение. Важно е нещата да се случат в рамките на златния час, тоест детето да пристигне в София по най-бързия начин", посочи д-р Стефановски по повод простреляното дете във Враца.

Случаят коментира и подполковник Димчо Добрев – директор на "България Хели Мед Сървиз". Той също бе категоричен, че се е използвала военна машина, защото оператора все още не е официално сертифициран да изпълнява подобни мисии.

"Причината хеликоптерът, който бе изпратен във Враца да е военен, а не медицински, е че подготовката още не е завършила и операторът не е сертифициран. Той има специално одобрение за ХЕМС мисии, но не е завършила подготовката на пилотския състав, за да можем да кажем, че успешно и безопасно може да се включва в такива мисии", обясни Добрев.

Зам.-здравният министър посочи, че до края на годината предстои да пристигне и втората въздушна линейка, да завърши програмата за обучение на пилотите и да стартират първите медицински мисии.

"Всичко върви в срок. Обучението е по план и се надяваме при подходящи метеорологични условия и ако машината не дава грешки, да завършим с него до края на месеца. След това предстои пристигането, в периода 22 – 26 този месец, на проверяващ пилот от учебния център, който да установи уменията на пилотите на базата на завършения курс и да си даде становището за тяхната подготовка. Това ще даде възможност на оператора да изпълнява полети за мисии за ХЕМС", подчерта Димчо Добрев.

Относно евентуалното изпълнение на нощни мисии, Добрев бе категоричен, че това няма как да се случи преди 2025-а година.

След около 33-годишно прекъсване на 15 април отново кацна медицински хеликоптер в двора на областната болница.

Хеликоптерната площадка на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" бе изцяло обновено със 120 000 лева, осигурени от Министерство на здравеопазването.

Съоръжението е с формата на квадрат с размери 40/40 кв. м. В него със специална маркировка е начертан кръг, а във вътрешността му има червен кръст, който обозначава мястото за кацане на медицинските хеликоптери. Площадката ще се ползва за няколко направления. Благодарение на нея хеликоптерът ще транспортира медицински екип, така че той да окаже спешна помощ на място на инцидента като се осигури т. нар. „златен час“. Освен това теренът ще играе ключова роля за междуболничен транспорт и при донорски ситуации.
 

Събитието беше уважено и от зам-министъра на транспорта Ана Натова, от депутатите проф. д-р Костадин Ангелов и Димитър Николов, областния управител Ивайло Здравков, кметовете в региона и др.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай