Епизод 4! Проф. Иван Маразов: България е в плен на раздора заради проклятието на траките

Ние не чуваме песента на Орфей, защото тя е заглушена от дрънчащите мечове на Арес

България и до ден днешен е в плен на раздора заради проклятието на траките. Ние не чуваме песента на Орфей, защото тя е заглушена от дрънчащите мечове на Арес. Това заяви най-големият траколог у нас, световно известният изкуствовед и културолог проф. Иван Маразов в подкаста на „Стандарт” „Чудесата на България”.

ВИЖ ОЩЕ: Новият подкаст на "Стандарт"! Проф. Маразов: Мечтая за държавници като Котис І

В епизод 4 главният редактор на медия „Стандарт” Славка Бозукова разговаря с проф. Маразов за наследството на траките, чудесата и съкровищата им. Новия подкаст може да гледате в специалната рубрика Podcast в агенция „Стандарт” и в YouTube канала на „Стандарт”.

Колкото и да е велика една цивилизация, тя загива, когато е разкъсвана от раздори. Това се е случило с траките, каза проф. Маразов. И припомни: „Още Херодот е казал, че траките са най-големият народ след индийския и ако бяха единни, щяха да бъдат много по-силни”.

Имало е спорадични опити за обединение на тракийските племена, но те са били насилствени, каза проф. Маразов.

Липсата на сплотеност винаги води до изчезването, категоричен бе проф. Маразов.

Мечтая днес да имаме държавници като легендарния тракийски владетел Котис І (383 – 359 г. пр.н.е.). Когато му казали, че атиняните са го направили гражданин на Атина, което по онова време е било много голяма чест, той просто отвърнал: "Да, и аз им давам правата на своето племе". Тоест той е имал самочувствието на велик цар, обясни проф. Иван Маразов.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НОВИЯ YOU TUBE КАНАЛ НА СТАНДАРТ!

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Момо
преди 3 месеца

Смях, смях, смях!

Откажи