Новият подкаст на "Стандарт"! Проф. Маразов: Мечтая за държавници като Котис І

Той е бил уникален владетел - със сила и самочувствие, оставил е разкошни съкровища

Новият подкаст на "Стандарт"! Проф. Маразов: Мечтая за държавници като Котис І | StandartNews.com

Мечтая днес да имаме държавници като легендарния тракийски владетел Котис І (383 – 359 г. пр.н.е.). Това заяви в новия подкаст на "Стандарт" "Чудесата на Бъгария" най-големият траколог у нас проф. Иван Маразов. Световноизвестният изкуствовед и културолог бе специален гост в новото тв студио на медията ни. Главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова разговаря с него за чудесата на траките, песните на Орфей, мистериите на Дионис и легендарните златни съкровища. Епизод 4 на подкаста "Чудесата на България" ще бъде излъчен утре, 17 януари 2024 г., в рубрика Podcast на агенция "Стандарт" и YOU TUBE канала на медията ни. 

Тази идеологическа система, която наричаме елинизъм, е започнала в Тракия по-рано, отколкото в Гърция, съобщи проф. Маразов. И подробно представи могъщото одриско царство на Котис І.

Когато му казали, че атиняните са го направили гражданин на Атина, което по онова време е било много голяма чест, той просто отвърнал: "Да, и аз им давам правата на своето племе". Тоест той е имал самочувствието на велик цар, обясни проф. Иван Маразов.

За мен такива политически фигури са от изключителна важност, каза проф. Маразов и допълни: "Освен това Котис І оставя много голямо културно наследство, което може да се идентифицира сред тракийските паметници".

Легендарното Боровско съкровище е доказателство за това. То се състои се от 5 сребърни съда с позлата – 3 ритона, каничка ритон и разлата купа. Върху съдовете са открити надписи, свързани с Котис I. Те са били един от т.нар. „одриски царски подаръци“ - специален дар от Котис І за анонимен гетски владетел. 

17 януари 2024 г. - Очаквайте Епизод 4 на подкаста "Чудесата на България"!

Само в него ще видите:

* България е разделена и днес заради проклятието на траките
* Тайната падна - истината за Орфей и Дионис
* Кукерите носят древно познание

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НОВИЯ YOU TUBE КАНАЛ НА СТАНДАРТ

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай