Героите на нашето време

Борис Мисирков и Георги Богданов извадиха 84 портрета, снимани през последните 20 години

Героите на нашето време | StandartNews.com

Ценителите на силните визуално-философски внушения и послания продължават да говорят за 84-те портрета на артисти и известни хора от различни сфери в Градската галерия. Експозицията може да се види до 26 януари.

Нейните автори, Борис Мисирков и Георги Богданов, показват някои от най-забележителните арт герои на нашето време от последните 20 години. Сред тях са младите Явор Гърдев, Камен Донев, Койна Русева, Снежина Петрова, Деян Донков, Иван Лечев, Андрей Баташов, Мариус Куркински. В сюжета са включени български политици и чужденци, преминали по един или друг повод през живота на авторите - Антонина Стоянова, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Терънс Трент Д'Арби, Хавиер Марискал, Исей Мияке, Дейвид Карсън, Елиот Ърлс.

"Ако погледнем на снимките като на следи от момент във времето, ще видим персонажи, представящи културна интелигенция в движение. Много от хората са напуснали страната или са сменили професионалното си поприще. Това е приносът на Мисирков и Богданов към културния и политически уникален визуален свят, който те успяват да отразят, благодарение на собствения си технически и творчески потенциал", казва кураторът Валтер Зайдл.

Двамата фотографи, кинематографисти, автори на визуални кампании и пълнометражни документални филми са основателите на продуцентска компания "Агитпроп". Те са сред най-ярките имена на съвременната арт сцена. Идеята за изложбата се появява преди около две години, докато преглеждали архивите си. "Дадохме си сметка, че паралелно на всичките ни занимания се е случвало и нещо друго, което сега може да бъде обединено под някаква логика", казва Георги Богданов. Освен кадри, заснети по законите на класическата студийна фотография, има красиви портрети, създадени от случайно уловения миг с необичайни гледни точки и позиции. С тях те създават два образа на едно поколение - освободено, но и съсредоточено в целите и мисията си. Бонус към изложбата е фотокнигата от 180 страници с твърди корици на "Жанет 45" с текстове на Валтер Зайдл, Мария Василева и Георги Лозанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай