Посланикът на Италия с три съвета за историческото наследство

Ще ви предадем опита на Италия за опазване на старините, каза пред "Стандарт" Н. Пр. Джузепина Дзара

Посланикът на Италия с три съвета за историческото наследство | StandartNews.com

Международен форум "История и бъдеще - недвижимо културно наследство и енергийна ефективност" се проведе в София. Организатори на събитието са посолството на Италия в България, ИЧЕ – Агенция София, Конфиндустрия България /Сдружение на италианското предприемачество/, Агенция CasaClima, Камара на архитектите в България - Регионална Колегия София Област и Камара на строителите в България в партньорство с Национално сдружение на общините и БНК на ИКОМОС. Конференцията премина под патронажа на министерството на културата, а "Стандарт" е медиен партньор. 

Историческите сгради без данък. Но при условие 

Ето какво коментира посланикът на Италия в България Н. Пр. Джузепина Дзара специално за  "Стандарт":

- Ваше Превъзходителство, кога започна сътрудничеството между Камарата на архитектите в България /КАБ/ и италианския бизнес и организации, работещи в сферата на енергийната ефективност и как ще продължи то?

 - Това сътрудничество започна още през миналата година със събитие, което се проведе през ноември 2021 г. и бе посветено конкретно на енергийната ефективност. Тогава започнахме сътрудничеството с КАБ, както и с община София, за което много им благодарим. Събитието предизвика голям интерес и решихме да продължим сътрудничеството, като го посветим изцяло на сградите с историческа стойност от културното наследство.

Може да пренесем италианските практики, които са базирани на законодателен и практически опит, в опазването на културното наследство. Надявам се да продължи това сътрудничество. Бихме искали да има една стандартна годишна среща, като, разбира се, може да се променят акцентите на темите. Надяваме се да имаме меморандум, който да бъде подписан от всички заинтересовани участници. 

- България има много сгради, които са с историческа стойност. А "Стандарт" има национална кампания "Чудесата на Бългаиря", с която стимулираме интереса към културно- историческото наследство и помагаме да се решат различните проблеми. Като посланик на държава, която е доста напреднала в опазването на културно-историческото наследство и осъвременяването на сградите с различни добри практики, какъв е Вашият съвет към институциите у нас?

- Моят съвет е първо да се направи нов списък на всички исторически сгради, които си заслужават и те да бъдат поставени под  защита, за да бъдат опазени. Да се създаде много ясна и отворена за всички процедура за оценяване по какви критерии ще се определят  тези исторически сгради. И най-вече да бъдат приложими за тези, на които са частна собственост.

Вторият ми съвет е да бъдат събрани заедно всички компетентни власти - министерствата на културата, на околната среда, на икономиката, които трябва да участват с финансова подкрепа.

И третият ми съвет - нужни са много стриктни правила за намеса и реконструкция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай