2023: Очаква ни разпад и застой

През новата година ще разберем дали окончателно се формират два икономически свята

2023: Очаква ни разпад и застой | StandartNews.com

Трябва да се освободим от неправилната логика, че всичко винаги ще върви само нагоре и на добре

През новата година ще разберем дали окончателно се формират два икономически свята

Проф. Боян Дуранкев: Новият дълг се взима заради неяснотата стабилни ли са  банкитеСпомняте ли си прогнозите за отминалата 2022 г.? Според повечето от тях, очакваха ни 365 дни блаженство – спокойствие поради масовата ваксинация и зелените сертификати срещу Ковид-19, висок икономически подем в Европа и по света, нарастващи доходи и възстановени туристически пътувания по чужбина.

Нищо от това, което бе прогнозирано, не се случи!

Вместо това получихме 365 дни, които разтърсиха света (много по-различни от онези „Десет дни, които разтърсиха света“ на Джон Рид)! Ковид-19 се изхитри да е по-лек за заразените, но да присъства тайно и трайно. Световният мир, на който се надявахме, бе разтърсен от сблъсъка между Русия (РФ) и Запада в сърцето на Европа, към който и България се присъедини чрез дарове с оръжие. Не ни стигаше глобалното затопляне (15 градуса на Коледа и на Нова година!), но и зверски потопи поразиха няколко села в Карловско и Пловдивско, от които още няма оправия.

Не стигаше и това, но формалната демокрация в България се превърна в досадно ежегодно гласуване, връщайки накрая хартиената (корупционна) бюлетина и поставяйки на първо място (изненада!) свалените ГЕРБ-сдс (славното СДС е вече микро явление). И като капак на всичко, върху страдащата българска глава се стовари и желязната пета (къде си, Джек Лондон, да видиш?) на смазващата инфлация…

Пиша горното, което всеки го знае, за да констатирам, че лошо прогнозирахме! Не отчетохме най-важните фактори и условия, а гледахме само към „светлото бъдеще“.

Помислете само! Първо, медиците отдавна прогнозираха,че (естествено) Ковид-19 ще остане в по-приемлив вариант. Второ, според признанията (закъснели!) на Меркел и Оланд, чрез Минските (уж) споразумения само се е дала отсрочка на войната в Украйна. Лъжи яката и дърпай руската мечка за опашката, тя (естествено) ще се разлудува!

Трето, потопите в България са (естествено) дело на осакатяването на природата и масовата сеч (за печалби) без контрол. Ще има още! Четвърто, бързо изгрелите на политическия небосклон ПП ПП и ИТН се оказаха ярко светещи и гласовити метеорчета, които минаха и (естествено) заминаха на отчайващи позиции.

И накрая, всеки икономист ще ви каже азбучната истина, че когато си раздавал пари без производство („блокировката“ за пандемията) и когато търсенето надмине предлагането, (естествено) госпожа Инфлация пристига с първия влак, тържествено слизайки от първия вагон!

Сега пребройте колко пъти се повтаря думичката „естествено“, което означава, че в прогнозите за миналата година не сме отчели точно 5 „естествени“ последици от нашите решения и действия!

Това не означава че трябва да сме предпазливи с прогнозите за 2023 г., а че трябва да отчитаме всички фактори – харесват ли ни или не, когато мислим за бъдещето. Човешката история многократно ни е показвала, че развитието само „напред и нагоре“ е невъзможно - винаги има периоди на забавяне и на спад, които са неизбежни и за които трябва да бъдем мъдро подготвени.

Та какво ще се случи и какво ще ни изненада през 2023 г.?

Естествено, няма да стане това, което твърдят майтапчиите от Babylon Bee: войната в Украйна ще свърши на 4 април, на 5 април ще започне войната в Тайван, а на 4 юли Зеленски ще бъде избран за президент на Съединените щати! Да разсъждаваме върху алтернативите пред бъдещето, но насочвайки се към възможния желан краен резултат!

Първа прогноза: замразяване на войната в Украйна и начало на новата „Студена война 2.0“

Преговорите между Русия и Украйна са в застой - News.bg

Повечето коментатори си представят войната като финал на световно първенство по футбол. Едната част от тях са убедени, че „Украйна ще спечели“ (с нарастващата помощ на Запада); другата част твърдят обратното, „Русия ще спечели“ (сама). И понеже и едното, и другото, е много трудно да се случи чрез Blitzkrieg, то прогнозите са, че войната ще продължи „дълго“, т.е. през цялата година, та и следващите…

Само да допуснем мислено, че горната прогноза за едва ли не „вечна“ война се сбъдват. Какво ще означава това за всяка от страните, които участват в този военен конфликт?Украйна загуби (засега) някои територии, което е евентуално възстановима загуба. Но невъзстановимите загуби са драматични и непрежалими – това са хората! От математическа гледна точка ежедневната загуба на десетки украинци (убити и ранени) е десетки хиляди на година; други към 17 млн. са бежанците (засега) към съседните страни на Украйна, някои от тях няма да се върнат обратно. Независимо че войната не е като ВСВ (чрез бомбардировки като тези над Дрезден или, не дай, Боже!, над Хирошима), страната се превръща в икономическо джудже, което не може да съществува без щедри донори. За самите донори Украйна е „черна дупка“, в която се инвестира, но никой не очаква кредитите някога да се върнат. Ако войната стане постоянна, донорите ще трябва да подготвят нови стотици милиарди долари и евро, за да подкрепят евентуалната победа на отбора на „капитана“ Зеленски. 

Русия също понася много тежки загуби на техника и хора, икономиката й преминава на военни релси, а това означава, че ще страда жизненият стандарт на десетки милиони трудещи се. А когато се работи по принципа „Всичко за фронта, всичко за победата!“, а победа не се очертава, милионите търсят Промяната! „Вземи захарното петле на детето, то ще ревне!“  Всеки следващ ден от войната означава по-омаломощена Русия.

Щедрите (засега) „донори“ също не са безпроблемни. Скъсването на пъпната газова и петролна връв на Европейския съюз с Русия и „пълната диверсификация“ на доставките чрез недостатъчни количества (най-вече на газ през следващите 2-3 години) и на значително по-високи цени, за съюза означава „букет“ от беди: по-ниско конкурентна икономика, дефицити по някои продукти (торове и благородни метали), инфлация. И като продължение: всяка от страните-членки на ЕС ще гледа да придърпва субсидиите и помощите към себе си, а вътре в тези страни социалните недоволства ще се множат не на квадрат, а на n-та степен!

Да обобщим: ако войната продължи през цялата година, на 31.12.2023 г. ще сме свидетели на още по-голяма „черна дупка“ в Украйна, на една омаломощена и разярена Русия, на един объркан и проблемен Европейски съюз. Иска ли някой такава грозна картина? Сещаме се за една-две страни, които може би го желаят. Но на „преките“ и на най-близките страни в конфликта това никак не допада!Идеалният вариант на решението на задачата е бърз и справедлив мирен договор. Но засега такава ситуация е също толкова абсурдна, колкото е била абсурдна ситуацията, например, в Крит пред по-миналия век, или в Косово от миналия век.Затова е най-вероятно да се постигне едно дългосрочно „замразяване“ на конфликта (едновременно спиране на бойните действия) и преминаване към дългосрочни преговори (при Ердоган?) без окончателно разрешение на конфликтите и конфузиите.

А междувременно ще се развихря нова „Студена война 2.0“ между Запада, Изтока и глобалния Юг. Новата „Студена“ ще е много по-неприятна от предшественичката си, понеже вече се нарушава известния Договор за неразпространение на ядрени оръжия, ратифициран през 1975 г., който гласи: „Всяка от военно неядрените държави се задължава да не получава от никого ядрено оръжие, пряко или непряко.“

Втора прогноза: един свят на много парчета

Военният конфликт „Русия – Запад“ е началото на края на формиралите се „Кимерика“ (китайска индустрия, работеща за основно за консуматорското общество на САЩ) и „Еврусия“ (когато евтините руски енергия и суровини осигуряваха ресурси за европейската индустрия).

Нашите страни – т.нар. „Запад“, рискуват да се окажат конкуренти на нещо ново, т.нар. „К(и)усия“ (Китай, Индия и Русия). Бедата за Запада е, че към Изтока започна да се насочва и глобалния Юг. Няма да е приятно Европейският съюз да се изправи срещу страховито икономическо обединение, в което се включват към 80% от световното население, към 70% от световните ресурси и към 60% от световната индустрия!

ВЕЧЕ Е В СИЛА ЕВРАЗИЙСКИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ | Общество | Телевизия Евроком  - водещи новини от България и света

А на „Изток“ (плюс глобалния „Юг“) нещата напредват. Евразийският икономически съюз (EAEU) беше създаден през 2015 г. като митнически съюз на Русия, Казахстан и Беларус, към който година по-късно се присъединиха Армения и Киргизстан. Виетнам вече е партньор за свободна търговия, а Иран също подготвя участие. EAEU има за цел да осигури свободно движение на стоки, услуги, капитали и работници между страните членки – звучи познато, нали? Фокусът е да се създаде съвместен финансов пазар, а приоритетът е да се разработи общо „обменно пространство“.

Евразийският икономически съюз води Глобалния Юг към нова обща платежна система, заобикаляща щатския долар. Чрез своя регулаторен орган, Евразийската икономическа комисия, EAEU току-що отправи много сериозно предложение към страните от BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), които, най-важното, вече са на път да се превърнат в BRICS+: нещо като G20 на глобалния Юг.

Системата ще включва единна платежна карта – в пряка конкуренция с Visa и Mastercard – обединяваща вече съществуващата руска MIR, китайската UnionPay, индийската RuPay, бразилската Elo и други. Междувременно делът на BRICS в общия външнотърговски оборот на EAEU достигна 30% и продължава да расте.

През новата 2023 г. ще разберем дали окончателно се формират два икономически свята: единият ще продължи да гравитира доларовата система, другият ще се изгражда системите на BRICS, EAEU, и SCO (Шанхайската организация за сътрудничество).

Ако това се случи, за нашия свят влиза в действие принципът Ab equis ad asinos (От кон на магаре). Това, което ни убеждаваше върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел, че светът извън Европейския съюз е „джунгла”, а Европа е „градина“, скоро няма да е вярно. В „градината“ ще се появят бурени, а в „джунглата“ ще се градят пътища и полагат тръбопроводи.

Трета прогноза: Европейският съюз навлиза в „застой“

Изложените по-горе събития, фактори и промени вещаят навлизане на страните от Европейския съюз (чрез своя локомотив – Германия) в състояние на „застой“. Прогнозираният от МВФ, Световната банка, ЕЦБ и т.н. икономически растеж през периода 2023-2025 г. ще толкова незначителен, че движението ще е от типа „танц на място“.

Ако няма тежка финансова криза (гледайте бюджетните салда и фалитите на граждани и фирми!), инфлация над 4% годишно (забравете мечтата за 2%!), нарастващи лихвени проценти и тежки дефицити, това е означава че европейският кораб се измъква успешно от жестоката икономическа буря, в която е попаднал! 

През последните години все повече лъсва грозната истина, че мозъчният център на Европейския съюз страда от липса на достатъчна координация на целите, че е недостатъчно демократичен, че страда на места от откровен лобизъм и тежка корупция. „Черният лебед“ – войната в Украйна, не може да е достатъчно оправдание за всички неблагополучни решения и действия.

Общо взето, времената и гражданите изискват съществена промяна в демократизирането и функционирането на ЕС. Ще може ли обаче „Островът на блажените“ и високоплатените – Брюксел, да си припомни обещанията, че Европейският съюз е средище на свободата, на солидарността, справедливостта, на братството и равенството? Обратно казано, че една българска крава има същите права (субсидиите!) като една германска или френска?

„Застоят“ не се лекува само с вричане и рецитиране на евроценностите, а с промени и бързи действия. Е, нека в това отношение бъдем малко повече оптимисти, 2023 е повече от 2022, нали?!

Който прави прогноза за България, няма нищо да познае

Опираме и в онова малко ъгълче на „градината“, което по щастливи стечения на обстоятелствата наричаме „Родина“.

Бурните промени по време на нечестния и неуспешния „Преход“, а и драмите от времената на приказката „Имало едно време такъв народ, в който продължавали промените, а мутрите останали вътре“, не обещават занапред „български възход“, понеже няма „демократична България“ с „права и свободи“ на гражданите. Както и да го гледаме, гърнето с жълтиците е счупено!

Въпреки че уж сме парламентарно управление, получаваме президентска република чрез постоянните „временни“ служебни правителства; въпреки че гражданите настояват за силна промяна, Народното събрание е обиталище на много партии и досадно омръзнали лица от „статуквото“; въпреки че имаме формално разделение на властите, властите се обединяват около Големите пари, затова има и безвластие; въпреки че се наливат стотици милиони в автомагистралите, карайте по тях с ограничена скорост, това не са европейски автомагистрали!...

Обичаме си Родината, но огромна част от българските граждани предпочитат да заработват в чужбина (нищо че минималната заплата достигна „фантастичните“ 780 лв. – майтап бе, Уили!), като през лятото инвестират в турския и гръцкия туризъм, а през зимата – във френския и австрийския!

И за да не бъдем пълни песимисти, нека не забравяме, че „Все пак тя се върти“ (Земята), в случая – че колелото на историята се върти! Именно заради това трябва да признаем, че българите се нуждаем от повече здрав разум - за да можем да имаме адекватно поведение, да сме адаптивни и да се справим с всички препятствия, изпречили се на пътя ни.

Тази година трябва да се освободим от неправилната логика, че всичко винаги ще върви само нагоре и на добре... Трябва ни мъжество, за да преобърнем тази вяра, което ще позволи да формираме приоритети и стратегии. Чакат ни години в „тичане на едно място“, но години за много повече зрелост и мъдрост...И не забравяйте основната българска ценност: „Обединението прави силата“!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай