Защо се нуждаем от периоди на детоксикация?

Няколко съвета

Защо се нуждаем от периоди на детоксикация? | StandartNews.com

Все по-голямото количество токсични храни и замърсените въздух, вода и околна среда, правят прочистването на организма и тялото по-важна задача от когато и да било, пише на личния си сайт Станимир Михов.

Тези замърсявания се превръщат във виновниците, отговорни за слабата ни имунна система, правейки ни силно податливи на хронични заболявания, като някои форми на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, натрупване на излишни килограми , кожни проблеми, болест на Алцхаймер и др.

Детоксикацията е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от вредни токсини, които могат да навредят на здравето му. Тези промени обикновено включват въздържане от вредни навици, храни и напитки и оптимизиране на процесите, извършвани от тялото. Някои промени може да са временни, като спазването на пречистваща диета, а други, може да са перманентни, като въвеждане на спорт и физически упражнения, консумация на повече течности и др. Много хора не осъзнават, че много от физическите заболявания и неразположения, които изпитват ежедневно, са резултат от организъм, натоварен с опасни токсини, който отчаяно се нуждае от детоксикация.

Телата ни са проектирани да се детоксикират по естествен начин чрез редица механизми. Всъщност, човешкото тяло се защитава много добре срещу повечето вреди на околната среда. Това означава, че повечето хора не се нуждаят от „7 дневна детоксикираща диета само на лимонада“ или друг краен метод, за да прочистят организма си и да се чувстват добре в телата си. Трябва да се внимава с детоксикиращите диети и режими, тъй като е научно доказано, че гладуването и крайно ниският прием на калории – често срещани елементи при детокс програма – причиняват забавяне на метаболизма и увеличаване на теглото, след като се върнете към нормалните си хранителни навици. От друга страна, в днешно време има огромно количество токсини, с които предните поколения не е трябвало да се справят. Така че, докато не подкрепям най-екстремните практики за детоксикация и пречистване на организма, истината е, че понякога телата ни може да използват малко помощ, за да може да се чувстваме здрави и да изглеждаме добре.

Експертите съветват освен прием на достатъчно количество вода да наблегнете и на следните дейности:

Движете се: Постарайте се да включите в седмичната си рутина редовна физическа активност, за да стимулирате кръвообращението, да насърчите изпотяването и да улесните елиминирането на токсините. Независимо дали става въпрос за бърза разходка на открито, релаксиращ йога клас или интензивна тренировка, намерете своя тип движение, което ви зарежда с енергия и ви ободрява.

Хапвайте подходящи храни: Включете към менюто си пълноценни, богати на хранителни вещества храни, за да подпомогнете детоксикацията и храносмилането. Заредете дома си с пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и качествени протеини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай