Учен с катастрофален сценарий за земетресение в Истанбул

Земетресението в Истанбул може да бъде между 7,2 и 7,6 по Рихтер

Учен с катастрофален сценарий за земетресение в Истанбул | StandartNews.com

Източник: Дейли Сабах

Уважаваният турски геолог проф. д-р Наджи Гьорюр направи много важни изявления за очакваното земетресение в района на Мраморно море. Той използва фразата „Истанбул играе продължения вече“, пише "Марица".

Гьорюр обясни размера на очакваното земетресение, посочи приблизителната дата и сподели плашещата си прогноза за това колко хора могат да загубят живота си. Той също изброи кои квартали в Истанбул ще бъдат най-засегнати от земетресението.

Гьорюр съобщи в програмата "Медия критик" на ТВ канала TGRT News, че земетресението в Истанбул може да бъде между 7,2 и 7,6 по Рихтер.

Геологът заяви, че има голяма вероятност от земетресение с магнитуд 7,6 в Мраморно море и северния клон на Северноанадолския разлом и че тази заплаха не трябва да се пренебрегва.

Ето и основните моменти в изявленията на Гьорюр:

"Земетресение ще има в Мраморно море и северния клон на Северноанадолския разлом. Единият от тях е клонът на Принцовите острови, а другият е клонът на Кумбургаз, в Европейската част на Истанбул.

Има възможност тези 2 разклонения да се счупят едновременно. Това се е случило с разлика от 3 месеца през 1766 г. Ако това се случи сега, земетресението има възможност да стигне до 7.6 по Рихтер.

Северният клон на Северноанадолския разлом е дълъг 160 км и влиза в морето от залива Измит и излиза от Текирдаг. Земетресението ще е точно тук. В Мраморно море е имало земетресения с определен магнитуд и те ще се случат отново. През 1999 г. имаше земетресение, а през 1912 г. имаше земетресение в Шаркьой. Не е имало земетресение между Гьолджук и Шаркьой от 1766 г. Ние наричаме това „пропаст на земетресението“. Това е толкова очевидно. Със сигурност очаквам земетресение.

Очаква се земетресение да се случи в рамките на 6 години. В момента играем продължения.

Вероятността за земетресение с магнитуд 7 или повече в Мраморно море е 47 процента. 

То ще бъде усетено осезателно и в съседните страни Гърция и България, но най-големи щети ще са в районите на Северозападна Турция.

Трябва да говорим какво трябва да правим преди и след земетресението. Това не е просто нещо като „легни-покрий се“.

Гражданите и държавата трябва да си подадат ръце и да преодолеят това бедствие заедно.

Най-важният компонент на готовността за земетресение е обществеността. В Истанбул ще има повече жертви и загуба на имущество, отколкото в 11-те югоизточни провинции, засегнати от трусовете на 6 февруари 2023, взети заедно.

При земетресението в Истанбул може да има повече от 50 хиляди жертви.

В европейската част на Истанбул, районът на 10 километра от брега и до Силиври ще бъдат местата, които ще претърпят най-много щети от земетресението. В азиатската част, започвайки от брега, обширни зони покрай Мраморно море ще бъдат засегнати. Тузла и нейните околности, крайбрежните райони на Картал и Малтепе може да бъдат засегнати.

Районите на юг от втория мост на Босфора ще бъдат по-засегнати от земетресението, тези, разположени на север, ще бъдат относително по-малко засегнати.

Ще има земетресения между 7,2 и 7,6 и тези райони ще бъдат чувствително засегнати от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай