Стана ясно кой е най-големият град в света! Не сте го чували

Най-големият град в Китай може да се похвали и с нощния си живот

Стана ясно кой е най-големият град в света! Не сте го чували | StandartNews.com

Източник: Уикипедия

Най-големият град в света се казва Чунцин. Само в идеалния му център живеят почти два пъти повече хора, отколкото в България. В Китай той е известен. Но защо почти никой в чужбина не е чувал за него, обяснява репортаж на "Дойче веле".

Чунцин, който се намира в Югоизточен Китай, е най-големият град в света. Неговата територия е колкото тази на Австрия и на нея живеят около 32 милиона души. Градът наистина е огромен - има 38 района и общини. А жителите на идеалния му център са "относително" малко - 11 милона или над три пъти повече от берлинчани. Заради благоприятното си географско разположение градът е най-важното икономическо средище на Източен Китай.

Град с много имена

Чунцин има много имена: градът планина, градът огън, градът парти. Той е разположен на етажи в полите на планините и е пълен със стълби. От тях идва още едно от неговите имена - фитнес студио под открито небе. Освен това го наричат и "столица на мотоциклетите" - градът е хълмист и просто няма как да се карат велосипеди.

В Китай и в Азия Чунцин отдавна се е превърнал в магнит за туристите, разказва Втора германска телевизия ZDF. Градът се слави и като популярна кулиса за невероятни снимки - като например с метрото, което преминава през осмия етаж на един жилищен блок, или с площада, който не е площад, а се намира на 20 етажа под земната повърхност.

Представете си какво количество автомобили се движи ежедневно из мегаполиса - затова властите интензивно строят в града многоетажни паркинги. Сред тях е 22-етажният автоматичен гараж с 400 места, който дава възможност колата да се паркира за секунди. За целта е необходимо само да се влезе в специален бокс и да се сканира QR-код.

Заради плътното застрояване и интензивното движение по улиците детските площадки пък нерядко се намират по покривите на небостъргачите. Там и въздухът е по-чист, отколкото долу, а и гледката е фантастична.

Много туристи от самия Китай идват, защото са видели видеа от Чунцин в социалните мрежи и искат на свой ред да се сдобият с ценни кадри. По-рано туристите идвали в града само за ден, разказва пред ZDF екскурзоводът Юли. Хората идвали само да зърнат круизните кораби - защото Чунцин е разположен на две реки: Яндзъ и Цзялин, които при това са с различен цвят.

В центъра на града чистите води на река Цзялин се срещат с кафявите води на Яндзъ, образувайки ясна граница.

Кулинарните плюсове на Чунцин

Чунцин е известен и с един специалитет, който междувременно се яде и в други страни - става дума за т.нар. Hotpot или врящо гърне. Специалитетът представлява следното: във врящ бульон всеки слага различни продукти - месо, зеленчуци, риба, вътрешности - и когато те са готови, се изваждат и се консумират. Навремето обаче за ястието се ползвали предимно вътрешности, тъй като били евтини. Днес се използват все повече риба, зеленчуци и тофу.

В Чунцин този специалитет е особено лют, а местните хора се гордеят особено много с това колко люто ядат. И се въодушевяват, ако и чужденците се осмелят да опитат нещо люто. само че в Чунцин почти няма такива - най-големият град на света е посещаван от крайно малко туристи. А от пандемията насам - от още по-малко, посочва ZDF.

Нощният живот в Чунцин

Най-големият град в Китай може да се похвали и с нощния си живот - за местните два часа през нощта изобщо не е късно. "Хората обичайно пият до сутринта в заведенията - докато затворят", споделя през германскте репортери Шен Сюн. Той е от т.нар. "промилни" шофьори, чиято работа се състои в това да откарват вкъщи гостите на заведенията, консумирали алкохол. В Китай има строга забрана за шофиране след консумация на алкохол, но пък шофьори като Шен Сюн са насреща за тези, които искат да се приберат у дома.

23-годишният младеж откарва клиентите си със собствените им автомобили. Той пристига на място с електрическия велосипед, който прибира в багажника на автомобилите. Шен Сюн работи на две места, разказва ZDF. През деня - в ресторант, а от два месеца през нощта е "промилен" шофьор. "Естествено, че съм уморен - кой би искал да работи на две места. Но за да имам живота, който искам, трябва да работя усърдно", споделя младежът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай