Разкриха любопитен факт за елените на Дядо Коледа

Очите на северния елен са пълни с аскорбинова киселина или витамин С

Разкриха любопитен факт за елените на Дядо Коледа | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Северните елени са известни с това, че дърпат шейната на Дядо Коледа, но уникалното при тях е зрението им, което им помага да намират храна, съобщи Асошиейтед прес.

На Коледа Рудолф и останалите елени от впряга могат да се радват на изобилието от милиони моркови, оставени за тях от децата по света, но иначе трудно намират какво да ядат в студените и пусти снежни условия. Затова очите им са еволюирали, така че по-лесно да виждат любимата си храна, обясняват учени от колежа Дартмут в Ню Хампшир и Университета Сейнт Андрюс в Шотландия.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. i-Perception.

"Те са били някак си незабележими в летописите на очната неврология, но сега настъпва техният миг, защото имат наистина интересна визуална система", казва Натаниъл Домини, професор по антропология в Дартмут, който е съавтор на изследването.

От години учените знаят, че огледалната тъкан в очите на северните елени променя цвета си от зеленикаво златисто през лятото до яркосиньо през зимата - процес, за който се смята, че усилва слабата светлина през полярната зима. Но те не бяха сигурни какво означава друг любопитен факт - за разлика от други бозайници северните елени могат да виждат светлина в ултравиолетовия спектър.

"Повечето животни, които са активни в условията на дневна светлина, избягват ултравиолетовата светлина. Ултравиолетовата светлина е вредна", обяснява Натаниъл Домини. "Снегът отразява ултравиолетовата светлина, което е проблем и затова хората получават снежна слепота."

Някои учени смятат, че зрението на северните елени е еволюирало, за да предпазва животните от хищници, позволявайки им да забелязват белите вълци на фона на снежния пейзаж например. Новото изследване посочва друга възможност -  храната.

Северните елени се хранят предимно със светъл мъх, който всъщност не е мъх, а по-скоро вид лишей, растящ на подобни на килими петна по северните ширини. Изследователите се отправят към планината Кърнгормс в Шотландия, където се срещат повече от 1500 вида лишеи и единственото във Великобритания стадо северни елени. Те откриват, че мъхът, който обичат северните елени, поглъща ултравиолетовата светлина, което означава, че белите лишеи, които хората трудно виждат на фона на снега, се открояват като тъмни петна за животните.

"Тези животни отчаяно търсят храна и ако могат да намерят достатъчно лишеи, тогава имат предимство", казва Домини.

Тази особеност при северните елени може да помогне на хората. Проведени са много фармакологични изследвания върху лишеите, тъй като те имат антиоксидантни свойства. Ако се съди по очите на северните елени, които позволяват да бъдат изложени на ултравиолетова светлина, може да има някакъв механизъм, който да ги предпазва от увреждане, обяснява Домини.

"Очите на северния елен са пълни с аскорбинова киселина или витамин С, а витамин С е просто страхотен за възстановяване на увредените клетки", уточнява  той.

Имайки предвид това, Домини актуализира съвета, който е дал след написването на статия от 2015 г., в която изследва защо червеният нос на северния елен би бил идеален за направляване на шейната на Дядо Коледа. Тогава той препоръчва на децата да оставят на Рудолф бисквити и друга висококалорична храна, за да могат да компенсират телесната топлина, която губи през носа си. Сега той казва да се съсредоточат върху очите му и да оставят млякото и бисквитите за Дядо Коледа.

"Най-доброто нещо, което да им предложим, за да предпазим очите им, би било нещо богато на витамин С", казва той. "Портокалов сок, моркови, това биха били идеалните лакомства за северните елени в навечерието на Коледа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай