Откриха находище, което преобръща най-древната история

Намира се в Южна Франция

Откриха находище, което преобръща най-древната история | StandartNews.com

Любители палеонтолози откриха находище, което преобръща световната история. То е открито в  Южна Франция едно от най-богатите и разнообразни находища на вкаменелости, датиращо от периода долен ордовик преди около 470 милиона години, съобщи Юрикалърт.

Находището, което според специалистите е от световно значение, се намира в района на планината Монтан Ноар. То е анализирано от учени от университета на Лозана, Швейцария, в сътрудничество с колеги от френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и международни екипи. Според тях откритието предоставя безпрецедентна информация за екосистемите от този период.

На мястото са открити над 400 вкаменелости от различни представители на праисторическата фауна, като много от екземплярите са добре запазени. В допълнение към черупчестите компоненти находките съдържат изключително редките меки елементи от древни мекотели като храносмилателни системи и кутикули, които също са забележително добре запазени.

Анализите на новата т.нар. биота (съвкупност от организми в определена област) от Кабриер разкриват наличието на членестоноги като многоножки и скариди, мекотели като медузи и корали, както и на голям брой гъби и водорасли.

Голямото биоразнообразие на мястото предполага, че то е служило за убежище на видове, които са търсили спасение от високите температури, преобладаващи по онези времена в северната част на днешна Франция, отбелязват учените.

"По това време на интензивно глобално затопляне животните наистина са живеели в рефугиуми на високи географски ширини, избягвайки екстремните екваториални температури", казва водещият автор на изследването Фарид Салех от университета на Лозана.

"Далечното минало ни дава представа за възможното ни близко бъдеще", допълва Джонатан Антклиф от изследователския екип.

Експертите допълват, че откритието в Монтан Ноар поставя началото на дългосрочна изследователска програма, включваща мащабни разкопки и задълбочен анализ на вкаменелостите. С помощта на иновативни методи и техники се цели да се разкрие вътрешната и външната анатомия на организмите, както и да се направят изводи за техните филогенетични връзки и начин на живот.

Изследването е публикувано в научното списание "Нейчър еколъджи енд еволюшън" (Nature Ecology & Evolution).

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи
БМДТ
преди 2 месеца

На френски Монтан е ПЛАНИНА. Ноар е ЧЕРНА. Иначе се питам на какво ли се е дължало "глобалното затопляне" в онези времена.

Откажи