Огромен астероид ще премине покрай Земята

Ще направи най-близкото си прелитане на 2 февруари

Огромен астероид ще премине покрай Земята | StandartNews.com

 

Огромен "потенциално опасен астероид", широк колкото Емпайър Стейт Билдинг, ще премине покрай Земята в петък, съобщи Newsweek.

Този астероид ще премине покрай Земята на разстояние около 0,01908 астрономически единици, или около 2,8 млн. км. За справка, Луната обикаля на разстояние над 286 хил. км, докато нашата планетарна съседка Венера е на над 61 млн. км в най-близката си точка.

Астероидът 2008 OS7 ще направи най-близкото си прелитане в следобедните часове на 2 февруари и ще премине покрай Земята със скорост от около 18,2 км/ч.

Астероидите са скални късове, останали от формирането на Слънчевата система, повечето от които се намират в Астероидния пояс между Марс и Юпитер. Повечето от тези астероиди са сравнително малки, но някои са огромни - най-големият се нарича Церера и е с диаметър около 965 км. От време на време гравитацията на Юпитер или сблъсъци изхвърлят някой от тези астероиди във вътрешната част на Слънчевата система, изпращайки ги покрай Земята.

Астероидът 2008 OS7 е класифициран едновременно като "обект, близък до Земята" (ОБЗ) и като "потенциално опасен астероид" (ПОА) поради размерите си и това, че ще се доближи до Земята. ОБЗ се определят като намиращи се на по-малко от 48,3 млн. км от Земята, като 31 000 обекта от Слънчевата система попадат в тази категория. ПОА, от друга страна, са по-близо от 7,5 милн. км и също така са по-големи от 140 м в диаметър. НАСА следи около 2350 ПОА. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай